Newsflash
Cultură

Puterea inspiratoare a tradiţiei

de Dr. Raluca BULEA - sept. 1 2023
Puterea inspiratoare  a tradiţiei

Două expoziţii deschise la Muzeul Naţional al Ţăranului Român ne oferă ocazia de a pătrunde în universul satului românesc.

Sala Irina Nicolau găzduiește până la 8 septembrie a.c. expoziţia de pictură „Flăcări și corăbii, mărturii din Banat și Transilvania”, realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Managerul interimar al instituţiei, Alexandru Constantin Chituţă, este și curatorul expoziţiei.

 Lucrările prezentate aparţin restauratorului Ioan Muntean. Acesta, după ce s-a aplecat asupra icoanelor și obiectelor de cult din multe biserici ale ţării, spre a le conserva și restaura, a simţit nevoia de a exprima și altfel un prea plin de emoţie pe care i l-a oferit contactul cu aceste artefacte deosebite.

Reculegere și semnale de alarmă

O serie de picturi ale lui Ioan Muntean reprezintă în special interioare de biserici vechi sau fragmente ale acestora, peisaje rurale cu cimitire aproape uitate și lăcașuri de cult în ruină. Lucrările fac vizitatorul să poposească îndelung pentru a se reculege și a se impregna de atmosfera atemporală care răzbate din ele.  

În același timp, expoziţia și-a propus să atragă atenţia și asupra faptului că multe din bisericile prezentate, construcţii din lemn peste care timpul a lăsat semne importante, au nevoie de îngrijiri speciale și de restaurare.

Graiul straielor moștenite

Păstrate și conservate cu grijă au fost și piesele vestimentare și podoabele pe care le putem vedea până la 17 septembrie 2023 la Sala Media, în cadrul unei expoziţii itinerante, născută în urma parteneriatului a 12 instituţii muzeale din ţară. Proiectul a fost iniţiat  de Complexul Muzeal Bistriţa- Năsăud. După popasul la București, expoziţia intitulată „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite” își va încheia periplul la Muzeul de Etnografie din Brașov. 

Elementul inedit al acestei colaborări este faptul că piesele selectate pentru expunere nu sunt de obicei prezente la întâlnirea cu publicul, deși sunt obiecte autentice, cu vechime. Graţie acestor veșminte și accesorii vedem și felul în care, în anumite zone cu specific multietnic, elementele specifice s-au întrepătruns în timp, ajungând să creeze repere identitare noi.  În plus, în fiecare loc în care expoziţia a poposit, ambianţa a fost diferită. Obiectele au fost dispuse în așa fel încât să se plieze cât mai bine pe spaţiul disponibil. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe