Newsflash
Cultură

Instalaţie fotografică la Muzeul Țăranului Român: „Cele care nu se văd”

de Florentina Ionescu - aug. 17 2022
Instalaţie fotografică la Muzeul Țăranului Român: „Cele care nu se văd”

„Cele care nu se văd” este o instalaţie fotografică ce va putea fi vizitată în perioada 18 august - 2 septembrie 2022.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă joi, 18 august, de la ora 19.30, la Sala Acvariu, la vernisajul instalaţiei fotografice „Cele care nu se văd”. Evenimentul de deschidere va include un open talk cu Diana Lupu, psiholog si psihoterapeut relaţional, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul AGERPRES

cele care nu se vad

Instalaţia fotografică „Cele care nu se văd”, proiect iniţiat de compania de teatru independent Vanner Collective, îşi propune să aducă ficţiunea în real şi să prezinte 10 personaje feminine din literatura română, create de bărbaţi, care ies din rânduri şi sunt văzute prin lentila a 10 fotografe.

Redarea vocii personajelor feminine

„Cele care nu se văd” iniţiază un demers de redare a vocii personajelor feminine din marile opere literare scrise de autori bărbaţi, în contextul reprezentării extrem de precare a scriitoarelor românce în manualele şcolare şi a unei imagini de cele mai multe ori bidimensionale a rolurilor femeii în societatea românească.

Cele 10 personaje feminine alese invită să fie văzute în profunzime, într-o lumină nouă, desprinse de stereotipii şi servesc ca model pentru tinerele adulte, care pot înţelege că pot fi ascultate şi pot avea un impact în mediul social similar cu cel al unui băiat.

Astfel, 10 fotografe din România au abordat 10 opere literare cu personaje feminine, alături de 3 actriţe, ce au reprezentat toate personajele, la trei vârste diferite, pentru a evidenţia că fiecare femeie conţine toate arhetipurile şi că fiecare femeie, indiferent de background, poate înţelege empatic traumele şi viaţa oricărui personaj.

Iar, pentru a potenţa psihologia personajelor şi a nu evidenţia mediul în care ele au vieţuit conform operelor literare, acestea au fost imortalizate în contexte esenţializate şi conceptualizate la nivel de costum şi scenografie, construite pornind de la intimitatea spaţiului propriu fiecărui personaj.

Cu ajutorul realităţii augmentate sunt animate în formă video și audio trei dintre trio-urile de imagini, artistele-performer dând voce şi corporalitate personajelor, scoţându-le din sfera 2D, atât fizic, cât mai ales psihologic.

Rezultatul este că 10 femei se definesc ca oameni cu caractere vii, care există, demne de empatie, descoperire, atenţie iar „Cele care nu se văd” devin cele care sunt.

„Invitaţie la descoperire în afara judecăţii, la analiză în afara etichetelor, la imagine în afara convenţiilor. Lentila a 10 fotografe s-a îndreptat către 10 femei, caractere, personaje devenite pentru unii stereotipuri, pentru alţii legende, pentru puţini constrângeri literare, 10 personaje care au devenit altcineva. Cine este un altcineva atunci când îl priveşti dând la o parte clişeele, punând în lumină unghiurile uneori invizibile şi caracteristicile pe care alteori le ignorăm?”, povesteşte actriţa Denisa Nicolae, curatorul proiectului „Cele care nu se văd”.

Lucrările sunt semnate de fotografele Anca Cernoschi, Crina Prida, Cristina Venedict, Dana Tole, Larisa Baltă, Mihaela Tulea, Sabina Suru, Alina Uşurelu, Irina Gache, Cristina Bobe.

Actriţe: Oana Jipa, Corina Moise, Mihaela Rădescu

Curator: Denisa Nicolae

Univers sonor: Adrian Piciorea

Video: Sorin Florea

Texte personaje : Petronela Rotar

Scenograf expo: Evelina Dobre

AR: Augmented Space Agency

Instalaţia va putea fi vizitată la Sala Acvariu, până la 2 septembrie 2022, de marţi până duminică, între orele 10:00 - 18:00. Lunea este închis. Intrarea este liberă. 

La vizitarea instalaţiei se recomandă folosirea căştilor de telefon, trei dintre lucrări având intervenţie AR. Multe detalii despre proiect se găsesc pe pagina de Facebook fb.me/e/4LWAXxKUe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe