Newsflash
Cultură

În pas cu moda de altădată

de Dr. Raluca BULEA - ian. 6 2023
În pas cu moda de altădată

Pentru a prelungi senzaţia feerică dată de sărbători, având totodată ocazia de a face și o călătorie în trecut, vă invităm să treceţi pragul unei expoziţii organizate de Muzeul Municipiului București.

Curatoarea Maria-Camelia Ene, expert în costume și accesorii vestimentare de epocă, ne deschide calea spre „Moda la porţile Levantului”, într-una din elegantele săli ale Palatului Suţu. Expoziţia va fi deschisă până la 26 martie 2023.


Galerie imagini (6)

Continuând tradiţia prezentării periodice, într-o lumină inedită, a vastului patrimoniu de costume al Muzeului Municipiului București, demersul de faţă abordează perspectiva vestimentaţiei, dar și a altor elemente care sunt influenţate de tendinţele modei, pentru a recrea în faţa vizitatorilor perioada domniilor fanariote.

20221104_162954

Ambianţa generală a Ţărilor Române, aflate geografic, dar mai ales cultural, la zona de confluenţă între Răsărit și Apus, este prezentată prin intermediul imaginilor unor gravuri din acea perioadă. Acestea sunt realizate în special de artiști veniţi din Occident, care găseau întotdeauna un farmec aparte meleagurilor noastre.

Tot stampele, alături de tablouri și reproduceri fotografice, sunt cele care ne introduc apoi în stilul veșmintelor purtate atât de bărbaţi, cât și de femei, în secolul al XVIII-lea.

Mai mult decât haine

Continuând parcursul, întâlnim o serie întreagă de costume autentice. În faţa lor putem zăbovi îndelung, studiindu-le asemănarea cu cele gravate, dar și încercând să apreciem bogăţia ţesăturilor, croielile specifice, precum și broderiile sofisticate, realizate uneori cu fir de aur sau argint.

Aceste ornamentaţii cusute le sporeau frumuseţea, dar și valoarea socială. Hainele și încălţările erau nu doar obiecte care să acopere, să protejeze și să ţină cald, dar și instrumente de comunicare a rangului și poziţiei în ierarhia ţării.

Dincolo de acestea, ambele genuri foloseau bijuterii și accesorii specifice: piepteni, pipe, tabachere, arme, ceasuri, călimări și instrumente de scris.

Pe lângă piesele care împodobeau și dădeau prestigiu persoanei, conta foarte mult atunci, ca și acum, ce obiecte erau prezente în interiorul locuinţelor, în special atunci când erau invitaţi oaspeţi. Expoziţia are în vedere și aceste aspecte.

20221104_162736

Sunt prezentate obiecte de uz practic sau doar decorativ, realizate cu mare măiestrie, din ceramică, porţelan sau metale prelucrate: servicii de masă ori de cafea, ceainice, cafetiere, vaze – la rândul lor bogat decorate –, cu motive de inspiraţie turcească sau persană.

Întregul ansamblu reușește să readucă în prezent atmosfera unor vremuri apuse, dar care au avut un rol important în devenirea noastră ca popor.

Citiți și: Dar din dar

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe