Newsflash
Cultură

Capodoperă de Theodor Aman, scoasă la licitație luna aceasta

de Florentina Ionescu - dec. 8 2022
Capodoperă de Theodor Aman, scoasă la licitație luna aceasta

O capodoperă de Theodor Aman va fi scoasă la Licitația de Iarnă a casei Artmark la jumătatea lunii decembrie.

Acum 140 de ani maestrul Theodor Aman reunea într-o capodoperă cu virtuți estetico-muzicale nu mai puțin de 98 de obiecte de recuzită, fiecare cu semnificația și cu textura proprie, iar astăzi ilustra pictură reprezintă una dintre cele mai valoroase lucrări scoase la licitația de artă de sfârșit de an a Casei Artmark, săptămâna viitoare, joi, 15 decembrie.

Preț de pornire: 100.000 de euro

„Le coin musical (Colțul muzical)”, operă de mari dimensiuni semnată de artistul Theodor Aman, are un preț de pornire de 100.000 de euro și reprezintă o mărturie completă a bogatei sale erudiții și preocupări multiculturale pentru toate sectoarele vieții intelectuale, ale unei Românii proaspăt constituite ca stat și regat, în avidă deschidere și evoluție, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Le coin musical (Colțul muzical) - Theodor Aman
Le coin musical (Colțul muzical) - Theodor Aman

 

Scena spectacolului pictural măiestrit de Aman enumeră toate obiectele de recuzită ce compun viața intelectuală și estetică ideală: partituri răsfoite în colțul din dreapta jos, un flacon din cristal cu parfum, așezat pe o cutie de bijuterii decorată cu catifea roșie, lângă un inel din perioada victoriană, un coupe-papier de lectură strecurat sub mănușile din piele albă recent dezbrăcate la întoarcerea de la o piesă de teatru, aruncate pe capacul unei cutii din lac japonez, evocând finețea și misterul Asiei, lângă splendide flori, fiecare un simbol în sine, așezate într-un vas din faianță italienească etc.

Piesa centrală o constituie o sculptură de marmură, tronând pe un soclu antic, în stil roman clasic, sculptură franțuzească care înfățișează pe Eva, îmbrățișându-și pruncii, pe Cain și Abel (pe care Aman o va folosi și în alte naturi statice pentru a sublinia granița dintre viață și moarte și caracterul efemer al vieții).

Șapte opere semnate de Samuel Mützner

Impresionante apariții în Licitația de Iarnă sunt și operele semnate de Samuel Mützner. Șapte la număr, lucrările au fost realizate în timpul celebrelor călătorii ale artistului  în Japonia, Caraibe, Giverny și Veneția.

Cea mai valoroasă operă din această serie, caracteristică perioadei sale japoniste, de mari dimensiuni, este „Vremea înnoirii”, având un preț de pornire de 25.000 de euro, realizată de Mützner în una dintre cele mai interesante călătorii ale carierei sale, în Japonia, unde deschide și prima expoziție personală. 

Vremea înnoirii - Samuel Mutzner, în Expoziția Licitației de Iarnă de la Palatul Cesianu-Racoviță
Vremea înnoirii - Samuel Mutzner, în Expoziția Licitației de Iarnă de la Palatul Cesianu-Racoviță

 

Și arhipelagul Caraibelor avea să aibă un impact major asupra creației sale. O lucrare reprezentativă perioadei caraibiene este „Pescari în insula Margarita”, realizată de artist în călătoriile sale în Venezuela (totodată, lucrarea înfățișează un număr record de personaje – 40). 

Pescari în insula Margarita - Samuel Mutzner
Pescari în insula Margarita - Samuel Mutzner

 

Aerul exotic al Orientului transcende și din opera „Dansatoare orientală”, care are prețul de pornire de 7.000 de euro, realizată în cea de-a doua perioadă artistică a lui Mützner, în contrast cu „Iarnă la Giverny”, realizată în anii de început, când lucra alături de Claude Monet în colonia de pictură de la Giverny, care are un preț de pornire de 5.000 de euro.

Capodoperă a picturii transilvănene

În mod inedit pentru București, în cadrul evenimentului din 15 decembrie își face apariția și o capodoperă a picturii transilvănene, semnată de artistul brașovean Hans Eder, care abordează, temerar și european, o temă incomodă, profund stârnitoare pentru începutul acelui secol și pentru România, chiar și pentru un context citadin. 

Modele în atelier - Hans Eder
Modele în atelier - Hans Eder

 

Opera „Modele în atelier”, realizată în 1909, având un preț de pornire de 35.000 de euro, amintește de pictura expresionistă a lui Eduard Munch și Paul Gaugain, tratând, cu dexteritate și un curaj european, subiecte rar întâlnite pentru acea vreme – o tânără fată metisă, din Mările Sudului ori din Pacific, alături de un profil arian, probabil o săsoaică, lenevind în pat, împreună, dezbrăcate. O pictură realizată în 1932 de artistul Hans Eder, reprezentând „Nunta din Cana”, se află în Biserica Neagră din Brașov.

Cele aproximativ 200 de opere semnate de Marii Maeștri ai Artei Românești sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță și își așteaptă vizitatorii până joi, 15 decembrie. Intrarea în expoziția capodoperelor, de pe strada C.A. Rosetti, nr. 5, este gratuită.

Pentru a participa la cel mai mare eveniment al sezonului este necesară crearea unui cont online pe artmark.ro ori participarea fizică în sala de licitație.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe