Newsflash
Cultură

Expoziție compusă din 24 de picturi realizate de persoane cu afecțiuni psihice

de Florentina Ionescu - nov. 20 2023
Expoziție compusă din 24 de picturi realizate de persoane cu afecțiuni psihice

În perioada 20-24 noiembrie 2023, Reprezentanța Comisiei Europene în România găzduiește expoziția Artin/Sane. Această expoziție este compusă din 24 de picturi realizate de persoane cu afecțiuni psihice.

Evenimentul își propune să atragă atenția asupra importanței sănătății mintale și a combaterii discriminării acestor persoane vulnerabile, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Cele 24 de lucrări de artă, aparținând colecției prof. dr. Constantin Enăchescu, specialistul care a introdus artele vizuale în practica diagnosticului și a tratamentului bolnavilor psihici, vor fi expuse la sediul Casa Europa - House of Europe. 

Evenimentul de deschidere a expoziției a avut loc la sediul Casa Europa - House of Europe (București, str. Vasile Lascăr, nr. 31, parter). Casa Europa - House of Europe se află în centrul Bucureştiului și este gestionat de Reprezentanța Comisiei Europene în România și de Biroul de Informare al Parlamentului European în România. 

Expoziția Artin/Sane, găzduită de Reprezentanța Comisiei Europene în România

În perioada 20-24 noiembrie 2023, Reprezentanța Comisiei Europene în România găzduiește expoziția Artin/Sane, compusă din 24 de picturi realizate de persoane cu afecțiuni psihice.

Eforturi pentru a opri stigmatizarea persoanelor cu afecțiuni psihice

Evenimentul (expoziția de lucrări) își propune să atragă atenția asupra importanței sănătății mintale și a combaterii discriminării acestor persoane vulnerabile. 

„Sănătatea mintală este o chestiune de sănătate publică. În același timp, este și o prioritate pentru Comisia Europeană. Cei trei piloni principali de acțiune sunt prevenția, tratamentul și reintegrarea. Cu toții trebuie să facem eforturi pentru a opri stigmatizarea persoanelor diagnosticate cu afecțiuni psihice. În ciuda progreselor înregistrate, acești pacienți încă sunt discriminați și li se refuză ajutorul. Solidaritatea umană și protecția persoanelor vulnerabile sunt valori europene fundamentale, componente-cheie ale modului nostru de viață european”, a subliniat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România cu ocazia vernisajului. 

Cele 24 de lucrări de artă, aparținând colecției prof. dr. Constantin Enăchescu, specialistul care a introdus artele vizuale în practica diagnosticului și a tratamentului bolnavilor psihici, vor fi expuse la sediul Casa Europa - House of Europe. Expoziția poate fi vizitată începând de astăzi, 20 noiembrie, ora 13.00, și este deschisă publicului larg până vineri, 24 noiembrie. 

Despre proiectul Artin/Sane

Proiectul Artin/Sane a debutat în anul 2019 și a fost inițiat de dr. Valentin-Veron Toma în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române. Până în prezent, au fost organizate cinci expoziții cu lucrări realizate de persoane cu diferite tulburări psihice, aflate în tratament în spitale și clinici de specialitate din toată țara. Mai multe informații despre acest proiect, dar și un „muzeu digital”, cu aproape 200 de lucrări, sunt disponibile aici

O nouă abordare a sănătății mintale

Sănătatea mintală reprezintă o prioritate pentru Comisia Europeană. Printr-o nouă abordare cuprinzătoare, sănătatea mintală a fost așezată pe picior de egalitate cu sănătatea fizică. Pentru a face față acestei crize, Comisia Europeană pune sănătatea mintală la egalitate cu sănătatea fizică prin introducerea a 20 de inițiative emblematice și 1,23 miliarde EUR în finanțare din diferite instrumente financiare. Este un pilon important la „Uniunea Europeană a sănătății”. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe