Newsflash
Cultură

Finisajul Art Safari, între regalitate și spiritul românesc [galerie foto]

de Dr. Raluca BULEA - dec. 14 2022
Finisajul Art Safari, între regalitate și spiritul românesc [galerie foto]

După aproape șase luni de prezență intensă în viața culturală a capitalei, cu două serii de expuneri despre care ați citit deja în paginile publicației noastre, cortina a căzut deja și peste cea de-a zecea ediție a pavilionului Art Safari.

Fidel scopului său de a ieși din tiparele obișnuite și de a menține viu interesul publicului prin abordări inedite, ne-a oferit până în ultimele zile noi și noi motive de a-i trece pragul. 

fotografii art safari 2022 toamna-iarna (8)

Alte articole despre Art Safari: 

În amintirea unui pictor călător 

Frumuseţea lucrurilor simple 

[Galerie FOTO] Simbioze culturale la Art Safari 

Sinergii artistice la Art Safari 

Universul creativ al lui Theodor Aman 

Cu prilejul Zilei Naționale a României, ne-am putut bucura de două cadouri deosebite, legate de acest eveniment istoric, prin expuneri speciale unite atât de spiritul românesc și de ideea unității naționale, dar și de conexiunile cu familia regală a României.

Prima mini-expoziție invitată, strecurată printre tablourile lui Ștefan Popescu și printre cele contemporane ale lui Mihai Mureșan, a adus în centrul capitalei piese foarte vechi din patrimoniul Muzeului Național al Țăranului Român, a căror prezență extinde experiența vizitatorilor. 

Punctul central al acestei colaborări excepționale a fost crearea unei instalații de timp imersiv, în care unul dintre costumele populare ce au aparținut Reginei Maria, provenind din Argeș, putea fi văzut într-o succesiune de oglinzi și luminițe, creând iluzia de imagini reproduse la infinit. 

Această expunere în cadrul Art Safari este cu atât mai încărcată de valoare simbolică, în contextul aprobării, chiar de 1 decembrie 2023, a introduceri dosarului „Arta cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii-UNESCO.

Cel de-al doilea dar a fost legat tot de Regina Maria, printr-o serie de obiecte, încadrate în categoria Patrimoniu și Tezaur, expuse în cadrul parteneriatului cu Muzeul Național Cotroceni. Portretul Principesei Maria, realizat de pictorul Costin Petrescu (1872-1954), a stat alături de tablourile semnate de John Constable provenite de la muzeul creat de bunica Reginei Maria, Regina Victoria a Angliei. 

Click mai jos pentru galerie foto: 


Galerie imagini (9)

Împreună cu acesta, au mai fost în vizită un serviciu de masă din cristal în stil Neobizantin, decorat manual, comandat de regină, jilțul din lemn Lily chair, realizat în 1905, tot conform dorinței acesteia la Şcoala de Arte şi Meserii Sinaia, cu modele florale de inspirație Art Nouveau, dat și tabachera din argint a Regelui Ferdinand. Toate aceste piese au fost inserate în mod firesc în expunerea de bază, într-un dialog firesc, spre încântarea publicului. 

fotografii art safari 2022 toamna-iarna (4)

Veste bună despre Art Safari 11 

Pentru cei care au devenit vizitatori permanenți ai acestui adevărat fenomen cultural avem o veste bună, ca un dar în prag de sărbători: pauza până la viitoarea ediție va fi de scurtă durată, Art Safari 11 urmând a se deschide tot la Palatul Dacia România, grație parteneriatului cu Muzeul Municipiului București, în perioada 10 februarie – 14 mai 2023. 

Mai mult, organizatorii anunță nu mai puțin de trei sezoane pentru anul care vine, așa că vom avea multe motive de bucurie pentru suflet! 

fotografii art safari 2022 toamna-iarna (9)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe