Newsflash
Interviuri LIFESTYLE

Psihologul Ortansa Mărgărit: „Creșterea unui animăluț nu înseamnă doar beneficii”

de Florentina Ionescu - iul. 29 2023
Psihologul Ortansa Mărgărit: „Creșterea unui animăluț nu înseamnă doar beneficii”

Ortansa Mărgărit este psiho-oncolog la Clinicile Medicale LOTUS-MED. Ea are un cabinet de psihologie pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice București. Ne-a vorbit recent despre beneficiile animalelor de companie.

Ce prieteni necuvântători aveți?

Am două pisicuțe: fetița Kim și motanul Red Boy. Ambii sunt British Shorthair, ea este gri, el auriu.

Cum a început relația cu cele două feline?

Relația cu amândoi a început la un click distanță, adică pe internet. Kim a fost prima și a rămas prima, adică stăpâna casei. Am plecat să o luăm în octombrie  2016, din Pitești, într-o joi, la ora 21:00.  Ne-am întors cu ea acasă și, în noaptea aceea, nu am dormit de dragul ei. Red Boy a fost al doilea, dar pe el l-am luat măricel, avea în jur de 5 luni. El este torcătorul casei și „cerșetorul de iubire”. 

Red

Cum v-au cucerit?

De fapt, Kim ne-a ales pe noi, mai exact pe fiica mea. Am mers la Pitești, unde erau trei frățiori, iar Kim a venit direct la Ingrid și s-a lipit de ea. Acum, după șapte ani, este aceeași poveste. Doarme cu Ingrid, stă în camera ei și dacă ea închide ușa, Kim stă la ușă ca un cățeluș. 

Red Boy, însă, ne-a cucerit prin felul lui de a fi. Redy este foarte blajin, nu zgârie, nu mușcă, toarce din prima clipă în care te vede, dimineața mă linge pe față să mă trezească, iar dacă nu îl bag în seamă vine și mă miaună și se gudură.  Redy este „băiatul mamei”. 

Kim

Cel mai frumos lucru pe care îl fac pentru dvs. acești prieteni necuvântători?

Cel mai amuzant și, implicit, frumos lucru pe care îl fac amândoi este atunci când ne așezăm la masă. Dacă am uitat să le dau plic, încep „concertul pe două voci”, se pun pe mieunat amândoi și se uită în ochii mei ca și cum i-am traumatizat profund. 

Alte lucruri pe care doriți să ni le împărtășiți? 

Ca psiholog, am avut curiozitatea de a mă documenta în privința beneficiilor pe care un animăluț îl poate avea în viața ta. Bineînțeles, pe lângă asumarea și responsabilitatea creșterii lui. Pentru că, realmente, creșterea unui animăluț nu înseamnă doar beneficii, ci și asumarea responsabilității (vaccin anual/ mâncare/curățenie, etc). 

Am fost plăcut surprinsă să găsesc numeroase studii referitoare la beneficii. Voi reproduce aici câteva dintre concluziile acestor studii: 

- prin prezența unui prieten necuvântător scade semnificativ sentimentul de singurătate (factor important în apariția depresiei); 

- prin comportamentul de întâmpinare (tors, gudurat, lătrat, mieunat, dat din codiță, „controlul” pungilor de shopping) crește sentimentul de apartenență, utilitate, sentimentul de a fi iubit și, implicit, stima de sine. 

- activitățile pe care le facem împreună cu ei scad nivelul de anxietate; 

- simplul contact vizual cu animăluțul tău determină o creștere a nivelului de oxitocină  (hormonul iubirii); 

- mângâierea blăniței duce la scăderea nivelului cortizolului (hormonul stresului, proinflamator, el e foarte important în bolile inflamatorii și chiar în cancer) și duce la creșterea nivelului de dopamină, serotonină și oxitocină, hormonii fericirii. 

-  interacțiunea cu un animăluț de companie poate fi benefică în tratamentul bolnavilor de Alzheimer, al persoanelor care suferă de ADHD și autism. 


Notă autor:

Fotografii din arhiva personală a psihologului Ortansa Mărgărit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe