Newsflash
Internaționale

Protecţia sugarilor prin imunizare în timpul sarcinii

de Dr. Diana Andronache - mai 6 2022
Protecţia sugarilor prin imunizare în timpul sarcinii

Vaccinul împotriva virusului sinciţial respirator a determinat apariţia unor titruri de anticorpi neutralizanţi cu transfer transplacentar eficient și cu un profil de siguranţă bun.

p1

Virusul sinciţial respirator (RSV) determină apariţia unor boli acute ale tractului respirator, cu manifestări clinice ce variază în funcţie de vârstă, starea de sănătate și de tipul infecţiei, primară sau secundară. Virusul sinciţial respirator se răspândește ușor prin aer, prin intermediul picăturilor respiratorii infectate, și pătrunde în organism prin nas, gură sau ochi.

În Statele Unite ale Americii, RSV reprezintă o cauză frecventă de spitalizare în rândul sugarilor, cu o incidenţă anuală estimată de peste 2.000 de cazuri de pneumonie la 100.000 de sugari.

Un studiu de fază 2b, randomizat, placebo controlat, efectuat în mai multe ţări, și-a propus să evalueze eficacitatea unui vaccin bivalent (vaccin RSVpreF) ce poate fi administrat femeilor aflate la sfârșitul celui de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcină. În New England Journal of Medicine a fost publicată o analiză intermediară a profilului de siguranţă, a datelor de imunogenitate și a datelor privind transferul transplacentar al anticorpilor neutralizanţi RSV.

Efectul imunizării materne

Această analiză intermediară a implicat o cohortă de 406 femei însărcinate și 403 sugari, pentru care erau disponibile date relevante la 31 ianuarie 2020. Aproximativ 80,5% au primit vaccinul RSVpreF (327 de femei), formulat cu sau fără hidroxid de aluminiu. Vârsta medie la vaccinare a fost de 27 de ani, iar media perioadei de gestaţie a fost de 31 de săptămâni și 3 zile.

În ceea ce privește profilul de siguranţă, în decurs de șapte zile după vaccinare, cea mai frecventă reacţie la locul injectării a fost durerea ușoară până la moderată, care a fost raportată mai frecvent de participantele care au primit vaccin RSVpreF cu hidroxid de aluminiu. Majoritatea reacţiilor sistemice au fost ușoare sau moderate și similare în grupurile cu vaccin și placebo, cu excepţia durerii musculare, care a fost raportată mai frecvent în grupurile care au primit vaccin.

Potrivit datelor obţinute în această analiză intermediară, vaccinul RSVpreF a determinat apariţia unor titruri neutralizante în serul matern obţinut la naștere, aceasta având loc, în medie, la șapte săptămâni după imunizare. Titrurile de neutralizare au fost transferate prin placentă în mod eficient, iar o analiză post-hoc sugerează că anticorpii transferaţi au prevenit bolile tractului respirator inferior asociate cu virusul sinciţial respirator la sugari.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe