Newsflash
ACTUALITATE Știri

Femeile care au avut migrene înainte de sarcină, risc crescut de complicații

de Magdalena Tănăsescu - feb. 2 2024
Femeile care au avut migrene înainte de sarcină, risc crescut de complicații

Un studiu efect recent a relevat faptul că femeile care au avut migrene înainte de sarcină prezentau un risc crescut de complicații în timpul sarcinii.

Astfel, în comparație cu femeile fără antecedente de migrenă, ele aveau cu 17% mai multe șanse de a naște prematur, cu 28% mai multe șanse de a dezvolta hipertensiune gestațională și cu 40% mai multe șanse de a suferi de preeclampsie.

 

„Nașterea prematură și tulburările hipertensive sunt unii dintre factorii principali ai morbidității și mortalității materne și infantile. Descoperirile noastre sugerează că antecedentele de migrenă justifică luarea în considerare ca un factor de risc important pentru aceste complicații și ar putea fi utile în a identifica exact femeile care ar putea beneficia de o monitorizare îmbunătățită în timpul sarcinii”, a spus Alexandra Purdue-Smithe, PhD, prim autor, epidemiolog asociat la Brigham and Women's Hospital și instructor în Medicină la Harvard Medical School, într-un comunicat de presă. 

 

Totodată, s-a observat că femeile cu migrenă cu aură (manifestare premergătoare durerii de cap) aveau un risc ușor mai mare de a dezvolta preeclampsie comparativ cu cele fără aură. 

 

Totuși, studiul nu a evidențiat legături semnificative între migrenă și riscul de a naște un copil cu greutate scăzută sau de a dezvolta diabet gestațional.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe