Newsflash
ACTUALITATE Știri

Prima sarcină prin fertilizare in vitro la un rinocer alb

de Magdalena Tănăsescu - ian. 26 2024
Prima sarcină prin fertilizare in vitro la un rinocer alb

Primul transfer de embrioni realizat cu succes la un rinocer alb, prin utilizarea unei metode care oferă speranţă pentru salvarea de la extincţie a subspeciei de rinocer alb nordic, a fost anunțat de cercetătorii din Berlin (Germania).

Este vorba de o subspecie de rinocer alb nordic, în pericol critic de dispariţie. Oamenii de ştiinţă au recurs la fertilizare in vitro, au extras ovocite de la femele de rinocer alb nordic şi au folosit material seminal de la exemplare de mascul decedate ale aceste subspecii, pentru a produce embrioni care vor putea fi transferaţi, într-un final, la mame surogat de rinoceri albi sudici.

Cercetătorii au transferat un embrion al unui rinocer alb sudic la o mamă surogat din aceeaşi subspecie, procedură care a avut loc la Ol Pejeta Conservancy, Kenya, în septembrie anul trecut.

Echipa internaţională BioRescue, sprijinită de guvernul german, a confirmat că în urma procedurii a fost obţinută o sarcină viabilă care a durat 70 de zile şi un embrion bine-dezvoltat, mascul, cu o lungime de 6,4 centimetri.

„Am obţinut împreună un lucru pe care nu-l credeam posibil. Este un pas important care ne-ar putea permite să producem pui de rinoceri albi nordici în următorii doi ani, doi ani şi jumătate”, a spus Thomas Hildebrandt, directorul departamentului de management al reproducerii din cadrul Institutului Leibniz pentru Cercetare a faunei sălbatice, citat de Agerpres

Rinocerii albi includ două specii distincte, cei nordici şi cei sudici. Ultimul rinocer alb nordic mascul a murit în 2018, iar în prezent mai sunt în viaţă doar două femele. Niciuna dintre acestea nu poate duce o sarcină la termen. Rinocerii albi sudici sunt mai numeroşi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe