Newsflash
Industria farmaceutică

Prima terapie cu celule stem aprobată pentru fistule perianale, în boala Crohn, ajunge în România

de Florentina Ionescu - nov. 28 2022
Prima terapie cu celule stem aprobată pentru fistule perianale, în boala Crohn, ajunge în România

Darvadstrocel este prima terapie cu celule stem aprobată pentru tratamentul fistulelor anale la pacienții adulți cu boala Crohn.

Terapia este dezvoltată de compania Takeda și a primit autorizarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) în luna martie 2018. La mai bine de doi ani de la autorizare, terapia acum este disponibilă și în România și primul pacient este tratat cu darvadstrocel, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

tratament
Fotografie de la Pietro Jeng: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dependen-a-adic-ie-capsule-antibiotic-360622/

 

Această realizare este rezultatul colaborării multidisciplinare între Spitalul Universitar de Urgență București și Institutul Clinic Fundeni, cu aportul prof. dr. Lucian Negreanu (gastroenterologie), prof. dr. Mircea Diculescu (gastroenterologie) și a asis. univ. dr. George Pariza (chirurgie), care au efectuat cu succes intervenția chirurgicală.

Boala Crohn este o afecțiune cronică inflamatorie a tractului gastrointestinal. Fistulele perianale (comunicări între intestinul gros și piele) sunt o complicație debilitantă care afectează semnificativ calitatea vieții. În ciuda progreselor în managementul bolii Crohn, aceste fistule perianale rămân o provocare medicală și chirurgicală continuă.

„Darvadstrocel este prima terapie cu celule stem aprobată în UE pentru tratamentul pacienților cu fistule perianale. Odată ce un pacient este eligibil pentru tratament, darvadstrocelul este comandat și livrat corespunzător, având în vedere perioada de valabilitate de 72 de ore. Administrarea darvadstrocelului se face printr-o procedură chirurgicală minim invazivă și are loc în centrele de excelență, de către medici specialiști cu experiență în diagnosticul și tratamentul fistulelor perianale complexe din Boala Crohn”, a declarat Todor Kesimov, director interimar al companiei Takeda România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe