Newsflash
OPINII

Pozitivul din COVID

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - ian. 8 2021
Pozitivul din COVID

Pandemia a pus presiune pe toate guvernele, autorităţile și locuitorii planetei. Sistemele sanitare au scârţâit din toate încheieturile, însă în toată această tevatură au existat și aspecte benefice.

Pentru pneumologie, COVID-19 a fost benefic deoarece a punctat câteva elemente care, de-a lungul anilor, s-au constituit în cerinţe cronice ale Societăţii Române de Pneumologie pentru miniștrii sănătăţii și președinţii de Casă de Asigurări de Sănătate, adevărat, trecători, totuși nenumăraţi.

Astfel, acum s-a descoperit că în tranziţia spre unităţi de terapie intensivă sau secţie clasică, o multitudine de pacienţi cu forme severe de boală au nevoie de ventilaţie non invazivă (CPAP, BiPAP) ± oxigenoterapie. Este o lipsă de medici specializaţi. Deși s-a cerut prin demersuri oficiale compensarea aparatului de CPAP, acest lucru a fost pasat de la un mandat la altul al autorităţilor din domeniu.

covid1

Nimeni nu și-a asumat concret responsabilitatea compensării parţiale a acestor aparate, dar nici a unor servicii absolut necesare în laboratoare de somnologie, precum polisomnografia. Acum acești pacienţi ajung acasă și o parte dintre ei au nevoie de oxigenoterapie și de astfel de tipuri de asistenţă. Unii își permit, dar mulţi nu.

O altă faţetă deconspirată de pandemie a fost necesitatea creării unui serviciu de asistenţă la domiciliu a bolnavilor respiratori cronici. Și aici au fost demersuri nefinalizate și tare bine ar fi prins acum o astfel de reţea.
Concomitent s-a redescoperit reabilitarea respiratorie. Cam toţi cei care rămân cu sechele pulmonare necesită reabilitare. Dacă te uiţi însă la serviciile unde se poate face această intervenţie specifică, le numeri pe degete.

Pentru institut, partea bună a fost o completare a dotării cu achiziţii în luni, care până acum nu s-a reușit a fi făcute în ani, iar pentru ruda săracă între specialităţi – pneumologie sau pneumoftiziologie – a fost mană cerească. A crescut spectaculos numărul de rezidenţi și s-a constatat că această specialitate, care iniţial era de linia a doua, este de fapt în linia întâi, cu o solicitare extremă în faza a doua pentru faza cronică post COVID.

Sigur, dacă mă uit la promisiuni, care de multe ori au coloratură politică, sper să nu rămânem doar în faza asta (precum sutele de kilometri de autostrăzi). În acele ţări unde statutul pneumologului, al școlii formatoare de specialiști a fost recunoscut de mult timp, s-a trecut mult mai ușor peste solicitările și tensiunile create de numărul crescând exponenţial de pacienţi cu COVID-19.

Cât despre aceeași zonă de politicieni, nu pot decât să-l citez pe Winston Churchill: „A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce se va întâmpla mâine, săptămâna viitoare, luna viitoare. Iar apoi să poţi explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat”.

Empatia, sporită de pandemie

Nimeni nu credea că de la Anul Nou Chinezesc la Anul Nou Ortodox sau Catolic vom avea exact aceeași problemă și, chiar suplimentar, o mutaţie cu iz englezesc. Sigur că au existat și penalităţi. Oameni lipsiţi de educaţie și de înţelegere a fenomenului s-au trezit cu amenzi usturătoare pentru buzunarul lor.

mutatie covid

La fel și cei care nu acceptă ideea de mască și de aderare la acest minim de protecţie. Aștept ca aceste măsuri punitive să le fie aplicate și altor categorii ce refuză aceste măsuri impuse de ordonanţe, chiar dacă sunt din sfere mai înalte sau din parlament.

Cu toate acestea, poate că nu ar fi rău să vedem și pozitivul indus în sistem de acest „banal” coronavirus. Spitalele au trecut la măsuri de igienizare extremă; avem mai puţine infecţii nosocomiale.
Personalul s-a protejat suplimentar și a învăţat să o facă în mod ordonat, nu anarhic, ca până atunci.

Managerii s-au apropiat mai mult de personal și nu au mai mimat o grijă excesivă. Aceasta a devenit o realitate. Fiecare dramă a unei secţii, a unui compartiment a sudat colectivul respectiv mai mult. Niciodată în cariera mea – și nu sunt puţini ani – nu am interacţionat cu așa de mulţi pacienţi empatici care se gândesc și se roagă pentru sănătatea medicului lor, cum s-a întâmplat în această perioadă.

Banalizarea unui fenomen

Virusul SARS-CoV-2 a ajuns în Antarctica, dar la noi 30% din populaţie nu crede în existenţa lui. De sărbători, toate ţările confruntate cu valuri succesive de viroză cu tropism pentru anumite grupe aflate la risc au închis rând pe rând întâi orașe, iar apoi au pus în carantină o ţară întreagă.

Noi am preferat varianta doar orașe sau suburbii închise, dar și alea cu portiţe lăsate deschise, de unde virusul mai scapă din când în când spre larga masă de potenţiale gazde pe care le găsește cu largheţe în pieţe, în mijloacele de transport în comun, între cei care nu cred în existenţa sa.

UK carantina

Spitalele și serviciile ambulatorii duduie, personalul este obosit, iar o lege care nu este foarte clară, legată de sporuri pentru cei care îngrijesc și tratează bolnavi cu coronavirus, creează animozităţi în rândul personalului medical și dileme pentru manageri și  reprezentanţi de sindicat.

Legiuitorii discută despre dreptul de a purta mască în spaţii deschise, despre dreptul de a nu fi vaccinat, iar virusul atacă „nedemocratic” personalul medical și familiile lor.

Dacă până acum existau unităţi, compartimente alocate doar bolnavilor virusaţi, acum suspiciunile confirmate sunt la tot pasul și nu de puţine ori trenează în servicii non-COVID până la momentul găsirii unui loc în secţiile COVID.

„Covidiștii” care perorează noutăţi și sunt familiari anumitor televiziuni s-au concentrat pe suferinţă, pe consecinţele imediate și pe vaccin. Se vorbește despre infectaţi și decese zilnice, dar repetarea aceasta la fiecare buletin de știri a banalizat într-un fel acest fenomen. Mult mai puţin se abordează efectele la distanţă ale virusului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe