Newsflash
ACTUALITATE REUNIUNI Știri

Medicina hiperbară, la prima conferinţă în România

de Dr. Mariana MINEA - sept. 22 2023
Medicina hiperbară,  la prima conferinţă în România

Prima conferinţă a Societăţii Române de Medicină Hiperbară s-a desfășurat la Constanţa între 15 și 17 septembrie, în campusul Universităţii „Ovidius”.

Evenimentul a beneficiat de participare internaţională, invitaţii din Turcia și din Bulgaria prezentând experienţa acestor ţări în domeniu.
„Societatea Română de Medicină Hiperbară (SRMH) își propune să devină un forum dedicat tuturor celor care au ca obiect de activitate lucrul în mediul hiperbar (scafandrii și alte categorii) și oxigenoterapia hiperbară. Aceasta este o procedură terapeutică utilizată pentru o gamă largă afecţiuni, în conformitate cu indicaţiile Comitetului European pentru Medicină Hiperbară (ECHM) și cele ale Societăţii de Medicină Hiperbară și Subacvatică”, a explicat, pentru Viaţa Medicală, dr. Adrian Macovei, președintele SRMH.

Oxigenoterapia hiperbară (HBOT) presupune administrarea de oxigen la presiuni superioare celei atmosferice. Este indicată în afecţiuni precum piciorul diabetic și alte ulcere trofice arteriale, în caz de sindrom de strivire, osteoradionecroză de mandibulă, necroză aseptică de cap femural, radionecroză a ţesuturilor moi, surditate neurosenzorială. De asemenea, este folosită cu succes ca tratament adjuvant pentru susţinerea organismului supus tratamentului chimioterapic pentru neoplazii. Înainte de plasarea în camera hiperbară, pacientul este evaluat medical, conform unui protocol.

Planuri pentru viitor

 

Prof. dr. Akin Savaș Toklu a susținut o prezentare despre utilizarea HBOT pentru tratamentul victimelor cutremurului din Turcia. Profesorul Nikola Shopov de la Academia Medicală Militară din Sofia a prezentat experiența echipei sale în folosirea HBOT pentru atenuarea anosmiei la pacienți post-COVID, iar dr. Dan Damian a vorbit despre reușitele și provocările Spitalului Moinești în domeniul HBOT. 

Deocamdată, SRMH se confruntă cu „lipsa unui suport legislativ (o problemă acută pentru oxigenoterapia hiperbară), lipsa unor reglementări care să asigure mentenanţa tehnicii și educaţia medicală continuă în domeniu”, ne-a explicat dr. Adrian Macovei, președintele SRMH. 

Potrivit specialistului, „soluţiile, pe care le putem vedea și ca un plan de dezvoltare a SRMH, sunt constituite din atragerea unui număr cât mai mare de membri cu activitate în medicina hiperbară, realizarea unor consultări cu producătorii/importatorii de camere hiperbare, efectuarea de demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru iniţierea unui program de certificare a facilităţilor hiperbare implicate în oxigenoterapia hiperbară, colaborarea cu Colegiul Medicilor din România pentru dezvoltarea unui program de educaţie medicală continuă cu specific hiperbar”. Toate acestea sunt necesare și pentru ca activităţile în mediu hiperbar să se desfășoare în siguranţă.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe