Newsflash
OPINII

Simplificarea complicată

de Dr. Valentin PANTEA - iul. 26 2024
Simplificarea complicată

De la 1 iulie e-factura este obligatorie. Am sperat să fie o sim­plificare a muncii de manager al unui cabinet medical (PFA). Din păcate, situaţia nu este așa.

De exemplu, până acum cheltuielile sub 100 de euro le puteam înregistra în evidenţa contabilă doar cu bonul fiscal pe care era trecut CIF-ul cabinetului. Acum, însă, trebuie să cer și factura fiscală și să și descarc din SPV e-factura. Așa că acum, pe lângă bonul fiscal, mai consum încă două coli A4 pe care le atașez acestuia. Timp, energie, hârtie consumate aiurea…

 O altă situaţie „ciudată” a apărut în cazul facturii către CAS. Dacă înainte scriam factura, o trimiteam la CAS și o încărcam în SPV, acum ni se cere să trimitem o factură proforma către CAS, să așteptăm să primim de la aceasta un ID, după care să facem factura, pe care apoi să o trimitem în SPV. Lăsând la o parte faptul că, în conformitate cu Codul Fiscal, factura proforma se face pentru marfa pe care încă nu ai primit-o (or, noi deja am „livrat” către CAS serviciile medicale efectuate în luna anterioară), că noi primim un ID pentru o factură cu care trimitem o altă factură în SPV (suma este aceeași, dar numărul și data emiterii facturii sunt altele), această variantă de lucru crește birocraţia. 

Eu înţeleg că îi este greu Casei să găsească factura mea în noianul de facturi pe care le primește lunar (deși un informatician priceput cred că ar putea crea un soft care să filtreze facturile după CIF, de exemplu), dar nu mi se pare normal ca eu să fiu pus în situaţia de a încasa o amendă de la ANAF. Spun asta pentru că ceea ce scriu de prima dată este deja factură (nu proforma) și trebuie să o trimit în SPV în termen de cinci zile. Or, dacă nu am ID-ul de la CAS în cinci zile, eu nu pot trimite factura în SPV și voi fi penalizat serios, automat, de ANAF (asta prevede legea). 

Rândurile de mai sus vor fi foarte bine înţelese de colegii care au cabinete medicale proprii; colegii angajaţi nu prea vor înţelege despre ce e vorba și cum ne afectează bâlbele guvernanţilor. Mi-am asumat acest risc, de-a fi interesant doar pentru o parte dintre medici, după ce săptămâna trecută (vineri) am fost singur în cabinet (asistenta fiind în concediu), am consultat 36 de cazuri medicale și am vaccinat ROR doi copii. Evident că am ajuns acasă frânt de oboseală. O stare care m-a făcut să răbufnesc la toate situaţiile idioate care îmi consumă din timpul și energia pe care le-aș folosi mult mai bine în folosul pacienţilor mei. Că d-aia  sunt medic! Oare cer prea mult dacă spun că mi-aș dori un sistem mai simplu, care să nu fie atât de cronofag și energofag? Oare își asumă cineva „meritele” pentru astfel de situaţii nefirești? 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe