Particularităţile răspunsului cerebral fac ca modul de acţiune al efectului placebo să difere de la o persoană la alta, iar eficacitatea lui să varieze la același pacient.
Dezvoltarea accelerată a tehnologiilor de imagistică cerebrală funcţională (fMRI, IRMf) în ultimii ani a dus la o înţelegere mai profundă a mecanismelor care stau la baza efectelor placebo și nocebo și a efectelor lor asupra creierului uman. Am văzut în prima parte a articolului nostru că la nivel cerebral vom putea activa două pârghii diferite de sisteme neuromodulatoare și astfel declanșa reacţii neuronale în cascadă.
Acestea vor produce, în final, fie efecte placebo, fie efecte nocebo, în funcţie de regiunile cerebrale activate. La nivel cerebral, efectul placebo va induce declanșarea unei cascade de neurotransmiţători care vor atenua durerea, precum opiaceele și dopamina. Pe versantul nocebo, neurotransmiţătorii vor duce la frânarea eliberării acestor neuromodulatori și la stimularea unor neurotransmiţători de tip CCK (colecistochinină), ce vor amplifica fenomenul dureros. Figura de mai jos explică aceste fenomene și implicarea diferitelor regiuni corticale în acest proces complex.
Știm astăzi că nu toţi pacienţii noștri răspund în mod identic la aceste fenomene. Studii recente în domeniul geneticii arată că răspunsul la placebo sau nocebo este diferit în funcţie de configuraţia noastră genetică. De exemplu, pacienţii ce prezintă o anumită variaţie a unei gene asociate cu eliberarea dopaminei au o mai mare probabilitate de a răspunde la tratamentul placebo prin acupunctură decât pacienţii ce deţin o altă variantă a acestei gene.
Modul de acţiune al efectului placebo este deci diferit de la o persoană la alta, și chiar variabil ca eficacitate între două doze administrate aceluiași pacient. Acest efect depinde, de asemenea, și de puterea de convingere a medicului, dar și de metoda de administrare: de exemplu, o soluţie injectabilă va fi mai eficientă decât cea orală, un comprimat mai eficient decât o cremă etc. În ultima partea a articolului nostru vom vedea câteva strategii și aplicaţii clinice ale acestui fenomen placebo-nocebo.
Bibliografie
1. Michael Irwin, Kavita Vedhara (2005). Human Psychoneuroimmunology. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-856884-1
2. Segerstrom, Suzanne C., ed. (2012). The Oxford handbook of psychoneuroimmunology. New York: Oxford University Press
3. Vase L, Skyt I, Hall KT. Placebo, nocebo, and neuropathic pain. Pain. 2016 Feb;157 Suppl 1(Suppl 1):S98-S105. doi: 10.1097/j.pain.0000000000000445. PMID: 26785162; PMCID: PMC4924515
4. Evers AWM, Colloca L, Blease C, Annoni M, Atlas LY, Benedetti F, Bingel U, Büchel C, Carvalho C, Colagiuri B, Crum AJ, Enck P, Gaab J, Geers AL, Howick J, Jensen KB, Kirsch I, Meissner K, Napadow V, Peerdeman KJ, Raz A, Rief W, Vase L, Wager TD, Wampold BE, Weimer K, Wiech K, Kaptchuk TJ, Klinger R, Kelley JM. Implications of Placebo and Nocebo Effects for Clinical Practice: Expert Consensus. Psychother Psychosom. 2018;87(4):204-210. doi: 10.1159/000490354. Epub 2018 Jun 12. PMID: 29895014; PMCID: PMC6191882
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe