Newsflash
Internaționale

Pot telefoanele inteligente să prezică riscul de mortalitate?

de Florentina Ionescu - oct. 24 2022
Pot telefoanele inteligente să prezică riscul de mortalitate?

Starea de sănătate poate fi monitorizată cu ajutorul telefoanelor inteligente pe care le purtăm asupra noastră, iar cercetătorii au putut să prezică riscul de mortalitate.

Monitorizarea pasivă a activității fizice și a mersulului persoanelor cu ajutorul smartphone-urilor poate fi folosită pentru a construi modele la nivel populațional în ceea ce privește riscul de mortalitate și starea lor de sănătate, potrivit unui studiu nou, publicat în 20 octombrie, în jurnalul „PLOS Digital Health”. 

smartphone risc de mortalitate
Fotografie de la Kampus Production: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/telefon-mobil-mobil-in-aer-liber-drume-7787456/

Studiul a publicat de Bruce Schatz de la Universitatea din Illinois din cadrul Urbana-Champaign, SUA, și de colegii săi.

Studiile anterioare au utilizat măsurătorile în ceea ce privește activitatea fizică, inclusiv testele de mers și ritmul pașilor, pentru a prezice riscul individual de mortalitate, scrie medicalxpress.com. Acești parametri se axează pe calitate și nu pe cantitatea mișcărilor. De exemplu, măsurarea vitezei mersului unei persoane a devenit o practică standard pentru anumite studii. Iar folosirea în proporție din ce în ce mai mare a activității de monitorizare pasivă cu ajutorul telefoanelor inteligente deschide posibilitatea către analize la nivelul populațiilor prin folosirea unor parametri similari.

În acest studiu nou, cercetătorii au studiat 100.000 de participanți din Marea Britanie (dintr-o cohortă națională) care au purtat dispozitive de monitorizare a activității cu senzori de mișcare, timp de o săptămână. Deși senzorii de la încheietură sunt purtați diferit față de senzorii în care sunt purtați senzorii din interiorul smartphone-urilor, senzorii de mișcare din ambele dispozitive pot fi folosiți pentru a extrage informații despre intensitatea mersului.

Echipa de cercetători a putut să valideze cu succes modele predictive ale riscului mortalității folosind doar 6 minute pe zi de mers constant, informații colectate de senzor, în combinație cu caracteristicile demografice clasice. Echivalentul vitezei mersului calculată de la aceste date colectate pasiv a fost un predictor al riscului de mortalitate la 5 ani, independent de vârstă și de sex. Modelel predictive au folosit doar intensitatea mersului pentru a simula senzorii de monitorizare de pe telefoanele inteligente.

„Rezultatele noastre arată că măsurătorile pasive cu ajutorul senzorilor de mișcare pot dobândi o acuratețe similară cu măsurătorile făcute în mod activ în ceea ce privește viteza mersului și ritmul mersului. Metodele noastre scalabile oferă o cale fezabilă pentru un screning național în ceea ce privește riscurile asupra sănătății”, au declarat autorii studiului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe