Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Evaluarea NSS cu telefoanele inteligente

de Florentina Ionescu - sept. 22 2023
Evaluarea NSS cu telefoanele inteligente

Tehnologia din interiorul telefoanelor smart ar putea asigura un progres important în evaluarea semnelor neurologice minore la pacienţii cu schizofrenie.

Persoanele cu probleme psihiatrice, mai ales cele cu schizofrenie, au o prevalenţă crescută la așa-numitele neurological soft signs (NSS – semne neurologice minore). NSS sunt tulburări neurologice subtile care afectează coordonarea motorie, integrarea senzorială și coordonarea complexă a activităţilor motorii. 

Ele nu perturbă întotdeauna viaţa de zi cu zi a persoanelor cu schizofrenie, însă identificarea lor ar putea îmbunătăţi diagnosticul, tratamentul și monitorizarea pacienţilor. Din păcate, sistemele de apreciere și de clasificare a semnelor neurologice minore sunt subiective, așa că NSS sunt dificil de măsurat și de comparat. 

Instrumente standardizate 

Într-un articol publicat în revista Harvard Review of Psychiatry*, doctorul John Torous și colegii săi din Israel și Boston discută pe larg despre modul în care tehnologia de la baza telefoanelor inteligente ar putea fi folosită pentru a crea mai multe instrumente de evaluare standardizată a NSS. 

Doctorul John Torous și colegii lui au fost primii care au definit „fenotipizarea digitală” (digital phenotyping). Adică utilizarea datelor de pe dispozitivele inteligente pentru a identifica patternurile comportamentale care pot detecta boala – în acest caz, schizofrenia. 

În cazul NSS, medicii pot colecta informaţii de pe senzorii de mișcare ai telefoanelor smart pentru a detecta patternurile comportamentale, așa cum este posibil în cazul markerilor semnelor neurologice minore. 

De exemplu, pacienţii pot fi supuși unui test prin care să își menţină echilibrul (cu ochii închiși și cu braţele paralele cu podeaua), timp de un minut, cu un smartphone lipit de stern. Li se poate testa coordonarea mersului – sunt rugaţi să meargă în linie dreaptă (cu călcâiul lipit de degetul mare) pe o distanţă de 3,6 metri. Sau li se poate aplica un test ce vizează acţiuni motorii complexe, cum ar fi să reproducă, prin bătăi scurte, o serie de ritmuri redate cu ajutorul telefonului mobil. 


Surse: 

*https://journals.lww.com/hrpjournal/fulltext/2023/09000/potential_role_of_smartphone_technology_in.2.aspx

https://medicalxpress.com/news/2023-09-smartphone-technology-advance-neurological-soft.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe