Newsflash
Interviuri

Oportunitate pentru consolidarea capacităţii de diagnosticare

de Dr. Mariana MINEA - aug. 25 2023
Oportunitate pentru consolidarea capacităţii de diagnosticare

Despre creșterea capacității de diagnosticare, inclusiv prin intermediul programelor de sănătate, am vorbit cu Josh Jordan, Country Manager Roche Diagnostics România.

La începutul acestui an, OMS adopta o rezoluţie privind consolidarea capacităţii de diagnosticare în toate ţările. Documentul conţine recomandări pentru diagnosticarea prin programe naţionale de sănătate, pentru prioritizarea diagnosticului și pentru detalierea modului în care vor fi stabilite aceste diagnostice. În acest context am vorbit cu Josh Jordan, Country Manager Roche Diagnostics România.

Pe lângă rezoluţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Planul Naţional de Cancer și noul Contract-cadru pentru medici pun accent pe prevenire și diagnosticare precoce prin testare și pe medicină personalizată. Ce înseamnă acest lucru pentru România?

Un diagnostic este ceva profund personal pentru fiecare dintre noi. Ceea ce îmi place la angajamentul nostru faţă de diagnostic este că munca noastră oferă oamenilor mai mult timp de calitate cu cei pe care îi iubesc. Prin detectarea precoce a bolii și tratarea sa eficientă, îi ajutăm pe oameni să trăiască o viaţă mai lungă și mai sănătoasă. Roche salută adoptarea rezoluţiei privind consolidarea capacităţii de diagnosticare la cea de-a 76-a Adunare a OMS. Este o oportunitate unică și fără precedent pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale într-un mod echitabil pentru toţi. Afirmaţia, adesea menţionată, că 70% dintre deciziile clinice depind de testările efectuate de laboratoare a devenit și mai evidentă în timpul pandemiei, demonstrând că diagnosticul este o componentă esenţială a unui sistem de sănătate durabil, eficient și rezistent. Cu toate acestea, în România, cheltuielile cu diagnosticul in vitro rămân cu mult în urma mediei europene, în ciuda unei creșteri constante în ultimii opt ani. Noi, cei de la Roche, suntem conectaţi la nivel global și deschiși să lucrăm cu toate părţile interesate pentru a împărtăși cunoștinţele și expertiza. De aceea sprijinim implementarea unor legislaţii precum Planul Naţional de Cancer propus. Acesta prevede un acces mai rapid la soluţii de diagnostic și investiţii în tehnologii inovatoare în beneficiul pacienţilor. Folosind punctele forte ale diviziilor de produse farmaceutice și soluţii de diagnostic ale Roche, suntem unic poziţionaţi pentru a acţiona ca partener pentru sistemul de sănătate. Și, în calitate de lider global în diagnosticarea in vitro, rezoluţia OMS ne oferă oportunitatea de a colabora cu factorii de decizie politică și cu alte părţi interesate pentru a stabili o strategie naţională de diagnosticare in vitro. Această strategie ar trebui să includă investiţii în infrastructură, în capacitatea forţei de muncă, precum și reglementări eficiente. Fie că este vorba despre cancer, afecţiuni cardiovasculare, boli infecţioase sau alte ameninţări grave pentru sănătate, prevenţia și depistarea precoce sunt esenţiale, iar acestea depind de diagnosticarea de înaltă calitate.

Ce presupune un diagnostic de calitate?

În prezent, la nivel mondial, laboratoarele se confruntă cu o serie de provocări, inclusiv timp și spaţiu limitate, lipsa de personal calificat și constrângeri bugetare. În același timp, laboratoarele trebuie să gestioneze un număr tot mai mare de cereri și să livreze rezultate mai rapid, asigurând în același timp cea mai înaltă calitate a rezultatelor. Un diagnostic de calitate implică integrarea informaţiilor de testare validate și de înaltă calitate în alte date clinice culese de profesioniștii din domeniul medical, astfel încât medicul să poată lua o decizie de tratament. Soluţiile Roche de diagnostic și informare a deciziilor medicale pot sprijini sistemul de sănătate din România, pentru a oferi o îngrijire precisă și mai rapidă pacienţilor. Se propun testarea complet automatizată și caracteristici de performanţă și siguranţă de top în industrie. Aceste sisteme sunt complet automate și permit analiza unui număr mare de probe într-un timp scurt. În plus, automatizarea avansată reduce riscurile de eroare.

Care sunt noutăţile Roche în testarea modernă, în ariile terapeutice în care activaţi?

Suntem cel mai mare investitor din domeniul sănătăţii în cercetare și dezvoltare la nivel mondial. Alegem să activăm în domenii în care știm că putem avea cel mai mare impact, reunind perspective diverse pentru a aduce contribuţii valoroase și a promova știinţa. De exemplu, datele arată că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare. Diagnosticul poate ajuta la reducerea acestei poveri semnificative cu ajutorul testării biomarkerilor. Aceasta a devenit esenţială în transformarea standardului de îngrijire pentru multe patologii, inclusiv cardiovasculare. Două teste – troponina T cu sensibilitate ridicată (cTnT-hs) și NT-proBNP – sunt deosebit de importante pentru diagnosticarea și gestionarea 
riscului de evenimente coronariene acute și a insuficienţei cardiace. Prin testarea acestor tipuri de biomarkeri, medicii pot confirma evenimentele coronariene acute mai rapid și mai precis și pot crea planuri de tratament.

Soluţii de autorecoltare

Iar în domeniul cancerului?

O altă nevoie medicală majoră încă nesatisfăcută în România o constituie prevenţia cancerului de col uterin. Multe ţări trec la testarea HPV ADN, iar OMS a recomandat această tehnologie ca primă metodă pentru screeningul acestui tip de cancer. Totuși, există încă mulţi factori care împiedică femeile să participe la programele de screening pentru cancerul de col uterin. Printre ei, inclusiv accesul limitat la testare, experienţele anterioare, disconfortul personal sau influenţele culturale. Alături de un portofoliu cuprinzător de testare pentru screening, am lansat recent și o soluţie de autorecoltare (self-sampling). Aceasta ajută la reducerea acestor bariere, oferă femeilor o alternativă la procedurile de recoltare anterioare și furnizează, în același timp, rezultate precise și fiabile. Pentru a continua cu nevoile bolnavilor de cancer, datele prezintă o imagine interesantă: incidenţa cazurilor de cancer la români este sub media UE, dar mortalitatea este cu mult peste medie. Acest lucru poate fi în mod evident corelat cu o nevoie urgentă de un diagnostic mai bun și mai rapid. Roche a dezvoltat și implementat în întreaga lume paneluri de testare care ajută la diagnosticarea, tratarea și monitorizarea precisă a pacienţilor cu cancer pulmonar.  Un portofoliu cuprinzător pentru detectarea biomarkerilor relevanţi, cum ar fi ALK, PD-L1 și EGFR, este furnizat prin tehnologii precum imunohistochimia (IHC), reacţia de polimerizare în lanţ (PCR) sau secvenţierea de ultimă generaţie (NGS), folosind mostre de ţesut. Progresele mai recente permit identificarea unora dintre modificările genomice relevante și din probe de sânge (biopsia lichidă).

Colecţie de boli ale genomului

Și deja vorbim despre medicină personalizată.

Aceste progrese știinţifice revoluţionează asistenţa medicală personalizată, deoarece testarea poate ghida clinicienii în alegerea terapiei ţintite sau imunoterapiei celei mai potrivite pentru un pacient individual cu cancer. Am fost încântaţi să aflăm că România plănuiește să dezvolte în continuare domeniul medicinei genomice, care, pe baza testelor și a datelor genomice, oferă informaţii esenţiale pentru diagnostic și tratament personalizat. Știm deja despre cancer că este o boală a genomului și că nu mai este văzut ca o singură boală omogenă, ci ca o colecţie de sute de boli, fiecare condusă de caracteristici genomice unice. Anumite mutaţii pot fi vizate prin intervenţie terapeutică. Pentru ca laboratoarele să ajute la identificarea precisă a acestor mutaţii, ele trebuie să implementeze teste de secvenţiere foarte precise. Roche oferă teste de secvenţiere de ultimă generaţie care permit cercetarea în oncologie și pot ajuta la identificarea modificărilor genetice relevante ale tumorilor. Cu ajutorul acestor tehnologii, profesioniştii din domeniul medical au la îndemână mai multe instrumente pentru a decide cel mai potrivit tratament pentru profilul individual al pacientului.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe