Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Ce investigații se recomandă în bolile de prostată

de Florentina Ionescu - feb. 6 2024
Ce investigații se recomandă în bolile de prostată

Prostata are numeroase funcții. Cea mai importantă este legată de producerea lichidului seminal, o componentă a spermei.

Totodată, acestă glandă îndeplinește un rol în producerea anumitor hormoni și ajută la reglarea fluxului urinei. 

Problemele prostatei sunt destul de frecvente, mai ales la bărbații vârstnici. Printre cele mai des întâlnite probleme se află: prostata inflamată, prostata mărite și cancerul de prostată. 

Ne îndreptăm astăzi atenția în direcția acestei glande și a diferitelor investigații medicale folosite în diagnosticarea problemelor prostatei, mai ales în contextul în care regele Charles al III-lea al Marii Britanii a fost operat recent pe fondul unei afecțiuni a prostatei. 

Investigații medicale utile în afecțiunile prostatei 

Problemele sau afecțiunile apărute la nivelul prostatei pot fi diagnosticate folosind mai multe tipuri de examinări și investigații, potrivit www.medicalnewstoday.com. Printre cele mai folosite se numără: 

  • Tușeul rectal (acest tip de examinare mai este cunoscut și ca examinare rectală) – în timpul acestei examinări a pacientului de sex masculin, medicul introduce un deget în rect și palpează prostata pentru a detecta umflături, noduli și posibile semne ale cancerului în această glandă. 
  • PSA sau antigenul specific prostatic – testele de sânge pot evalua valorile ale acestui antigen, numit PSA. Printr-o simplă analiză de sânge prelevat de la pacient se poate afla valoarea PSA. Un nivel ridicat al antigenului specific prostatic indică un risc crescut de cancer de prostată. 
  • Biopsia de prostată – dacă medicul suspectează că pacientul are un cancer de prostată, el poate cere să se efectueze această investigație, prin care se prelevează o mică probă de țesut din această glandă, care va fi ulterior testată. Pentru biopsie, se introduce un ac subțire în prostată, prin rect. 
  • Ecografia de prostată – medicii mai numesc această investigație și „ecografie transrectală de prostată”; în timpul procedurii, profesionistul cu competențe în ultrasonografie introduce un transductor (o sondă mică) în rect, poziționându-l aproape de prostată. De obicei, biopsiile de prostată se efectuează sub ghidaj ecografic. 
  • IRM de prostată – această investigație (imagistica prin rezonanță magnetică – IRM) poate arăta până în cele mai mici detalii anatomia prostatei și poate inclusiv să identifice zonele unde există suspiciunea formării unui cancer la prostată. Noile tehnologii permit țintirea acestor zone prin intermediul unei biopsii ghidate prin fuziune (procedură numită și „MRI-ultrasound fusion biopsy”). 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe