Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Lepra, re-emergentă în Statele Unite ale Americii?

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - aug. 14 2023
Lepra, re-emergentă în Statele Unite ale Americii?

Infecțiile produse de Mycobacterium leprae sunt prezentate în documente cu vechime de mii de ani.

În anumite zone ale lumii, lepra este încă prezentă, dar în Statele Unite ale Americii, după un „vârf” înregistrat în 1983, numărul de cazuri a scăzut semnificativ în perioada 1985-2000.  

Așadar, având în vedere reducerea din ultimele decenii, inversarea acestei tendințe, în special în statele din sud-estul țării, este luată în seamă drept un fenomen îngrijorător. * 

Afectarea cea mai importantă a fost înregistrată în regiunea centrală din Florida (cu aproape o cincime din cazurile raportate la nivel național). 

Trebuie subliniat că o parte semnificativă dintre cei diagnosticați nu prezentau factori de risc dintre cei mai frecvent întâlniți, precum călătoriile în zone endemice. Un exemplu în acest sens este cazul unui bărbat în vârstă de 54 de ani prezentând inițial o erupție însoțită de durere care s-a extins de la extremități la trunchi și față. Nu a călătorit, nu a venit în contact cu armadillo (Tatu), nu a avut legături prelungite cu imigranți din zone endemice pentru lepră. Biopsiile au confirmat diagnosticul. Tratamentul recomandat, ghidat de National Hansen’s Disease Program, a presupus administrarea următoarelor medicamente: dapsonă, rifampicină și clofazimină. Administrarea a trei medicamente în asociere nu este cea mai frecventă modalitate de tratament, totuși medicii au decis să aleagă această variantă având în vedere absența factorilor de risc.

Așa cum este cunoscut, modul de transmitere Mycobacterium leprae include contactul prelungit între persoane sau transmiterea de la anumite animale. 

Cauza exactă a creșterii numărului de cazuri de lepră în Florida nu a fost elucidată. Sunt necesare investigații suplimentare.

Autorii investigației subliniază importanța supravegherii corecte a bolilor infecțioase, importanța creșterii eforturilor de identificare și raportare a cazurilor și intensificarea cercetărilor pentru a înțelege mai bine modalitățile de transmitere. Aceste eforturi ar putea permite identificarea surselor de infecție, reducerea incidenței în regiunea Florida Centrală și în alte zone afectate, precum și obținerea de informații utile la nivel internațional. 

*https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/29/8/22-0367_article


Notă autor:

Foto: arhivă Viața Medicală

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe