Newsflash
OPINII

Socializare cu distanţare

Socializare cu distanţare

Măsurile promovate în societate, în contextul pandemiei, au determinat oprirea brutală a congreselor medicale, acestea fiind un prilej de a se reuni sute de persoane în sălile de congres .

webinariCongresele medicale sunt în primul rând evenimente cu caracter știinţific și profesional, acestea fiind o formă de educaţie medicală continuă. Pentru că educaţia medicală trebuie să fie în continuare promovată și accesibilă, s-a optat pentru organizarea și desfășurarea ei în mediul online.

Webinarul reprezintă sintagma care definește un eveniment știinţific de tip conferinţă-congres-simpozion desfășurat și se desfășoară în mediul online.

Congresele medicale organizate în mediul virtual s-au bucurat de un real succes, însă organizatorii au avut de parcurs un drum anevoios, plin de incertitudini și emoţii, până la realizarea lor.

Știinţă în confortul de acasă

Ce a adus nou forma de desfășurare online a unui congres de stomatologie? Atât lectorii cât și participanţii au avut parte de confortul de acasă, nemaifiind necesară deplasarea în diferite locuri.

Acest aspect a venit în întâmpinarea unui număr foarte mare de participanţi activi, care s-au înregistrat și au urmărit online lucrările evenimentului știinţific din acest an.

Certificarea și evidenţa participării medicilor la prezentările congresului a fost întotdeauna o problemă. De aceea, organizatorii Congresului de Medicină Dentară Transilvania, desfășurat la Cluj, au introdus în urmă cu opt ani legitimaţii personalizate pentru fiecare participant.

Aceste legitimaţii erau scanate la intrarea în sălile de conferinţă. Anul acesta, conferinţele și comunicările au putut fi audiate doar prin logarea personalizată a fiecărui medic în mediul online.

Astfel a fost posibilă înregistrarea și documentarea în detaliu a participării la conferinţele din programul acestor evenimente știinţifice,
pentru fiecare medic înscris la congres.

În formatul online, platformele utilizate au oferit posibilitatea de a se relua urmărirea anumitor conferinţe, ceea ce a constituit o facilitate deosebită, mai ales în situaţiile în care un participant era indisponibil la ora de transmitere live a conferinţei.

De asemenea, a fost posibilă derularea interactivă a conferinţelor și a comunicărilor, fiind disponibilă opţiunea de a le adresa lectorilor întrebări în timp real, iar aceștia au putut oferi un răspuns prompt.

La acest capitol, a fost înregistrat un progres notabil faţă de congresele desfășurate în formatul tradiţional. Întrebările au fost mai numeroase în mediul online.

Un alt aspect pozitiv a fost dat de faptul că numărul participanţilor care au urmărit simultan un program știinţific nu a fost limitat de spaţiul fizic al locaţiilor clasice. După cum bine se știe, în România lipsesc centrele cu săli și spaţii de mare capacitate dedicate congreselor.

Reinventarea socializării

Tematica abordată în cadrul congreselor organizate în această toamnă a fost în concordanţă cu preocupările actuale ale medicilor.

Stomatologia reprezintă un domeniu în care tehnologia este într-un progres continuu, extrem de rapid, astfel încât informările competente și autorizate sunt așteptate întotdeauna cu mare interes.

Facilităţile oferite de platformele online au reprezentat o alternativă reușită pentru a compensa lipsa workshopurilor. Lectori de prestigiu au transmis de la mii de kilometri materiale extrem de interesante.

Am remarcat însă prezentarea magistrală a ministrului Sănătăţii dintr-o altă ţară. Tema conferinţei era despre prevenirea cariei dentare prin fluorizarea apei, metodă aplicată de-a lungul anilor la nivel naţional, în ţara sa.

Acesta este un model de abordare a sănătăţii orale ca politică de sănătate, iar acea conferinţă consider că ar trebui vizionată și de politicienii perindaţi, de-a lungul timpului, la cârma Ministerului Sănătăţii din România.

Activităţile de socializare tradiţionale asociate congreselor medicale și practicate ani de-a rândul au lipsit în acest an. Formatul online a reinventat socializarea într-o formă nouă, la distanţă. Ne-am văzut și revăzut în limita posibilităţilor actuale.

Astfel, distanţarea fizică poate fi în mod paradoxal o formă de comunicare în spaţiul virtual. Ne-am putut auzi și ne-am putut vedea, am făcut conversaţii, am primit întrebări și am transmis mesaje esenţiale.

Și toate acestea fără mască! Doar era fiecare la casa lui în faţa unui terminal: computer, laptop, tabletă sau telefon. Am socializat respectând distanţarea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe