Newsflash
OPINII

Jumătăți de măsură

Jumătăți de măsură

Capitolul al IV-lea, Asistenţa medicală dentară, al Contractului-cadru pentru anii 2021-2022 ridică o serie de întrebări din partea Colegiului Medicilor Stomatologi din România.

Recent a fost publicat pe transparenţă decizională de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) proiectul pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022. În Capitolul al IV-lea, Asistenţa medicală dentară, al documentului se precizează: Cabinetele de medicină dentară își stabilesc programul de activitate în funcţie de volumul serviciilor de medicină dentară contractate, astfel încât programul de lucru/medic în contract cu casa de asigurări de sănătate să fie de 3 ore/zi la cabinet, cu excepţia medicilor cu integrare clinică pentru care programul de lucru este de 3,5 ore/zi la cabinet.

        Condiţiile decontării serviciilor de medicină dentară sunt stabilite prin norme. Printre aceste condiţii, în forma actuală a documentului, găsim și plafonul de raportare lunară prevăzut pentru medicina dentară. Acesta este de 2.000 de lei lunar. Nu este o retribuţie care să poată fi asimilată unui salariu. Este o limită lunară de decontare a serviciilor prestate de medicii stomatologi care au convenţii cu casele de asigurări de sănătate teritoriale. În această sumă sunt incluse toate costurile serviciilor acordate, cum sunt și plăţile făcute de medici la laboratoarele de tehnică dentară pentru dispozitivele medicale unicat la comandă executate. Medicul stomatolog rămâne cu mai puţin de jumătate din cei 2.000 de lei ca venit personal. Adică, pentru jumătate din programul de lucru de 7 ore, un medic stomatolog este plătit cu o sumă de 1.000 de lei.

În Legea nr. 205 din 18 septembrie 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95 privind reforma în domeniul sănătăţii, se introduc trei noi alineate. Alineatul (1^2) prevede următoarele: Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021, cadrele didactice prevăzute la alin. (1^1) care desfășoară activitate integrată beneficiază și de o indemnizaţie lunară egală cu 50% din salariul de bază al funcţiei de medic, medic stomatolog sau farmacist, corespunzător vechimii în muncă și gradului profesional deţinut. Evident, 50% din salariul de bază pentru un medic stomatolog nu este de 1.000 de lei. La o jumătate de program de lucru se cuvine o jumătate de salariu. Dar de ce consideră CNAS că salariul unui medic în România anului 2021 este de 2.000 de lei, mai mic decât salariul minim pe economie?

        Pe de altă parte, nu se poate face o discriminare atât de flagrantă și nejustificată între medici. Nu se pot folosi doar pentru medicina dentară jumătăţi de măsură. Se vorbește în proiectul de act normativ și despre o corelaţie între programul de lucru alocat, respectiv o jumătate de program, și volumul de servicii acordat. Dar serviciile acordate în limita plafonului sunt atât de puţine încât este nevoie de 2-3 zile pentru atingerea acestuia.

        În contractul-cadru sunt prea multe inadvertenţe în capitolul dedicat serviciilor de medicină dentară. Sunt prea multe „jumătăţi de măsură” în esti­marea serviciilor de medicină dentară acordate în sistemul de asigurări so­ciale de sănătate și mult prea puţină accesibilitate a asiguraţilor la serviciile la care au dreptul. Tot jumătăţi de măsură sunt și tarifele din pachetul de bază de servicii de medicină dentară, pentru că nu au fost indexate de prea mult timp.

        Notele de fundamentare elaborate de Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) conduc la concluzia că este iminentă reconsiderarea termenilor contractuali pentru medicii stomatologi cu casele teritoriale de asigurări de sănătate. Asigurarea condiţiilor de contractare de servicii cu CNAS în limita legalităţii este absolut necesară. CMSR nu poate accepta discriminarea medicilor stomatologi de CNAS și nu poate fi de acord cu jumătăţi de măsură.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe