Newsflash
OPINII

Evaluarea unităţilor sanitare, în linie dreaptă

de Valentin-Florin Ciocan - apr. 29 2022
Evaluarea unităţilor sanitare, în linie dreaptă

ANMCS reia, începând cu luna iunie, evaluarea spitalelor publice și private înscrise în procesul de acreditare în cel de-al doilea ciclu.

Evaluarea unităţilor sanitare cu paturi nu s-a putut desfășura conform planificării, în ultimii doi ani (din cauza situaţiei epidemiologice) multe spitale fiind pentru anumite perioade de timp deschise doar pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19. Pe parcursul pandemiei structurile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) au păstrat permanent legătura cu reprezentanţii spitalelor, au transmis recomandări specifice situaţiei epidemiologice și au desfășurat două etape de monitorizare tematică. Vizitele în spitale în timpul monitorizărilor au fost efectuate cu sprijinul voluntar al evaluatorilor.

Evaluările spitalelor în vederea încadrării unităţilor sanitare cu paturi într-una dintre categoriile de acreditare sunt efectuate de evaluatorii de servicii de sănătate. Evaluarea este procesul prin care o comisie de evaluatori independenţi, formaţi în mod special, validează conformitatea proceselor din unitatea sanitară cu cerinţele standardelor.

Validarea conformităţii serviciilor

Acreditarea este modalitatea prin care se demonstrează că o unitate medicală face eforturi să acorde îngrijiri medicale care să satisfacă așteptările pacienţilor atât din punctul de vedere al rezultatelor, cât și din punctul de vedere al condiţiilor. ANMCS verifică modul în care se acordă serviciile medicale și evaluează în ce măsură acesta corespunde standardelor de acreditare.

Așadar, acreditarea confirmă că o unitate dispune de resursele și de competenţele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale în specialităţile pe care le are în structură, respectând siguranţa pacienţilor și a angajaţilor săi. Prin acreditare se validează conformitatea serviciilor de sănătate, efectuate de unităţile sanitare, cu standardele elaborate de ANMCS.

Acreditarea este valabilă cinci ani și în acest interval ANMCS colaborează cu personalul din respectiva unitate acreditată în cadrul unui proces de monitorizare continuă a activităţii. Îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate și siguranţei pacienţilor trebuie să constituie o preocupare permanentă a profesioniștilor din unităţile medicale.

În privinţa acreditării unităţilor sanitare din ambulatoriu, evaluarea efectivă a acestora va demara la începutul anului următor. Din semestrul II al acestui an se va desfășura etapa de pre-evaluare a unităţilor sanitare înscrise în ciclul I de acreditare. ANMCS a elaborat zece seturi de standarde pentru specialităţi medicale din ambulatoriu printre care: Paraclinic radiologie și imagistică medicală; Paliaţie în Ambulatoriu; Urgenţă prespital; Îngrijiri medicale la domiciliu; Dispozitive medicale personalizate conform unei prescripţii medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe