Institutul Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon” din București este încadrat în categoria a III-a de acreditare de ANMCS.
Procesul de acreditare a adus standarde mai ridicate de calitate și siguranţă și a stimulat o reevaluare a practicilor interne și a modului în care Institutul își îndeplinește misiunea de a oferi îngrijiri medicale accesibile și de înaltă calitate. Am discutat cu dr. Alexandru Velicu, managerul Institutului, despre beneficiile și schimbările aduse de procesul acreditării.
Ce schimbări s-au adus Institutului în urma evaluării pentru obţinerea acreditării?
După pandemie, am implementat un call-center pentru programarea pacienţilor, evitând astfel consultaţiile neprogramate. Am introdus un sistem de informare a aparţinătorilor prinSMS, care transmite date despre pacient la cel mult două ore de la internare. Am monitorizat atent completarea foilor de observaţie conform legislaţiei și standardelor de acreditare și am obţinut feedbackul pacientului prin chestionare de satisfacţie. Personalul medical a devenit mai concentrat pe realizarea și revizuirea documentelor de calitate, transformând această activitate într-o practică obișnuită post-acreditare.
Cum s-a îmbunătăţit activitatea din perspectiva pregătirii pentru acreditare?
Am discutat problemele critice cu șefii structurilor medicale și de suport, implementând auditul clinic pe diverse procese medicale. Zece medici au absolvit cursul de „auditor clinic”. Am crescut capacitatea Institutului de a prelua cazuri sociale printr-un acord cu DGASPC sector 1, monitorizând aceste cazuri și după externare.
Care sunt riscurile identificate și corectate pentru a preveni evenimentele adverse?
Riscul de întârziere a acordării primului ajutor în caz de stop cardiorespirator a necesitat dotarea tuturor secţiilor cu truse de urgenţă și defibrilatoare. Identificarea pacienţilor s-a îmbunătăţit prin brăţări cu cod de bare și coduri de culori pentru pacienţii cu risc. Administrarea greșită a tratamentului a fost prevenită prin revizuirea instrucţiunilor de lucru și auditarea proceselor. Riscul de cădere a pacientului a fost abordat prin instruiri și măsuri preventive, cum ar fi benzi adezive colorate și monitorizarea pacienţilor cu risc.
Cum s-au îmbunătăţit calitatea serviciilor de sănătate și siguranţa pacientului?
Am redus timpii de așteptare și am crescut timpul acordat furnizării asistenţei medicale. Investiţiile au permis extinderea activităţii secţiei de chirurgie endocrină, introducând intervenţii chirurgicale laparoscopice și minim invazive. Am integrat cele mai bune practici medicale pentru a asigura continuitatea asistenţei și prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale.
Cum s-a îmbunătăţit comunicarea cu pacientul?
Am dezvoltat un sistem de comunicare internă pentru a răspunde nevoilor organizaţiei și ale pacienţilor. Am susţinut participarea a 25 de angajaţi la o conferinţă privind comunicarea cu pacientul și presa. Promovăm respectul pentru autonomia și demnitatea pacientului și conceptul de „spitalul prieten al copilului”, având singura secţie de endocrinopediatrie din ţară.
Ce plusuri a adus implementarea managementului calităţii?
Ne concentrăm pe îmbunătăţirea proceselor și obţinerea rezultatelor, revizuind constant protocoalele de diagnostic și tratament. Monitorizăm periodic riscurile și propunem măsuri eficiente. Activitatea serviciului de management al calităţii, prin audituri clinice interne și un audit extern anual, ajută la analiza concordanţei strategiei Institutului cu nevoile de îngrijiri de sănătate. Managementul resurselor umane și financiare este ajustat pentru a răspunde obiectivelor strategice și operaţionale, contribuind la dezvoltarea Institutului și menţinerea echilibrului între resurse și acţiuni.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe