Newsflash
OPINII

Asistenţii medicali, arhitecţii viitoarelor sisteme de sănătate

de Biroul de Presă ICN - mai 21 2021
Asistenţii medicali, arhitecţii viitoarelor sisteme de sănătate

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali solicită ca asistenţii medicali să fie arhitecţii și proiectanţii viitoarelor sisteme de sănătate, și nu doar furnizori de îngrijiri.

asistenteTradus și prelucrat în limba română de echipa OAMGMAMR, documentul demonstrează rolul vital al asistenţilor medicali în succesul serviciilor de sănătate și pledează pentru o mai mare implicare a asistenţilor medicali cu experienţă în toate organizaţiile de sănătate și la toate nivelurile, inclusiv la nivel guvernamental. 

Se propune astfel ca domeniul Sănătăţii să fie inclus în toate politicile guvernamentale, să se adopte noua strategie globală pentru profesia de asistent medical și să integreze recomandările acesteia în strategiile naţionale de sănătate.

Totodată, guvernele ar trebui să adopte planuri pe termen lung privind forţa de muncă și să devină autosuficiente în ceea ce privește oferta de asistenţi medicali autorizaţi, cu date transparente care să arate progresele înregistrate în atingerea acestui obiectiv.

Documentul mai propune schimbarea descrierii investiţiilor în locurile de muncă, în educaţia și leadershipul asistenţilor medicali drept costuri guvernamentale, astfel încât să recunoască faptul că o astfel de cheltuială reprezintă o investiţie în sănătatea, siguranţa, securitatea și liniștea fiecărui cetăţean.

Raportul amintit subliniază că profesia de asistent medical s-a aflat în centrul răspunsului la pandemia de COVID-19 și că efectul acesteia și-a pus amprenta, evidenţiind necesitatea investiţiilor.

Pandemia a arătat clar că asistenţii medicali au fost cei care au condus răspunsul la aceasta, 90% dintre îngrijiri fiind efectuate de ei, și că tot asistenţii medicali sunt cei care au văzut de aproape punctele slabe, fragilitatea și lacunele ce trebuie abordate în conceperea viitoarelor sisteme de sănătate.

Totodată, raportul ICN, publicat pe site-ul oficial al OAMGMAMR, subliniază transformările pe care asistenţii medicali le-au condus în timpul pandemiei, sprijinul de care are nevoie forţa de muncă a asistenţilor medicali, dar și necesitatea ca viitoarele sisteme de sănătate să depășească cu mult nivelul de pregătire pentru pandemii și să fie adaptate la toate nevoile de sănătate viitoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe