Newsflash
Internaționale

O nouă formă de turism medical prinde teren: turismul de dragul somnului

de Florentina Ionescu - nov. 15 2022
O nouă formă de turism medical prinde teren: turismul de dragul somnului

Faptul că mergeți într-o vacanță ar putea să pară o metodă neconvențională de a încerca să vă îmbunătățiți obiceiurile în privința somnului. Dar un somn de calitate are multe beneficii pentru sănătate.

Turismul de dragul somnului („sleep tourism”) a câștigat tot mai multă popularitate în ultimii ani, iar astfel au apărut tot mai multe hoteluri și resorturi în întreaga lume unde puteți să vă cazați pentru a dormi mai bine, scrie cnn.com.

Interesul pentru „turismul somnului” a crescut vertiginos odată cu pandemia, iar tot mai multe instituții de profil înalt își îndreaptă atenția către acele persoane care suferă din cauza deprivării de somn.

CNN dă câteva exemple în acest sens. Park Hyatt New York a deschis în ultimele 12 luni  Bryte Restorative Sleep Suite, un apartament de aproape 84 de metri pătrați dotat cu tot ce trebuie pentru ca persoana să aibă un somn de calitate. Rosewood Hotels & Resorts a lansat recent o colecție de retreaturi numite Alchemy of Sleep (alchimia somnului), acestea fiind special create pentru a „încuraja odihna”. 

turismul somnului
Fotografie de la Julian Jagtenberg: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/acasa-casa-doarme-perne-5020271/

 

Zedwell, primul hotel din Londra axat pe somn, are numeroase camere echipate cu instalații de izolare fonică inovative. Acest hotel a fost deschis la începutul anului 2020. Iar un producător suedez de paturi, numit Hastens, a pus bazele primului hotel-spa dedicat somnului, intitulat Hästens Sleep Spa Hotel. Acesta este un hotel cu 15 camere, în orașul Coimbra, din Portugalia, deschis anul trecut.

Așa că cei de la CNN și-au propus să afle de ce somnul a devenit un punct atât de mare de atracție pentru industria de călătorii? Dr. Rebecca Robbins, cercetător în somnologie și coautor al cărții „Sleep for Success!” (dormi pentru a avea succes), crede că această schimbare a fost de mult în atenție, în special când vine vorba despre hoteluri.

„Când vine vorba de esență, călătorii rezervă camere de hotel pentru a avea un loc unde să doarmă. Oamenii asociază adeseori călătoritul cu mese decadente, extinzând mult ora la care merg la culcare, cu atracții turistice și cu lucrurile pe care le fac atunci când călătoresc, toate acestea venind cu un preț, cel al somnului”, a declarat dr. Rebecca Robbins pentru CNN Travel.

Ea a subliniat că industria hotelieră s-a axat, în trecut, în principal pe lucrurile care, de fapt, ne distrag de la somn.

„Acum cred că este o schimbare uriașă de paradigmă în mentalul nostru colectiv și e vorba de a prioritiza starea de bine”, afirmă dr. Rebecca Robbins.

Pandemia de COVID pare să fi jucat un rol uriaș în această schimbare. Un studiu publciat în „Journal of Clinical Sleep Medicine” a arătat că 40% dintre peste 2.500 de adulți care au luat parte la cercetare au raportat o scădere în calitatea somnului lor de la începutul pandemiei până în prezent.

„S-a acordat o atenție sporită somnului în era COVID-19, și probabil deoarece atât de mulți oameni s-au luptat cu această problemă [somnul]”, a mai spus dr. Robbins.

Concierge pentru somn

Malminder Gill, hipnoterapeut, coach de meditație, a observat și ea o schimbare în atitudinea oamenilor cu privire la somn și la calitatea lui.

„Totul pare să se îndrepte către longevitate, iar eu cred că asta a fost catalizatorul care a aprins lucrurile. Deoarece nu mai este o supriză așa de mare că somnul este un aspect important al vieților noastre. Lipsa somnului poate cauza multe probleme în corp, dar și pentru sănătatea noastră mintală. Așa că anxietatea, depresia, dispoziția proastă, tulburările de dispoziție – toate lucrurile de genul acesta – se adaugă la oboseală”, a spus Malminder Gill pentru CNN Travel.

Malminder Gill, potrivit CNN, a făcut recent un parteneriat cu Cadogan, un hotel Belmond din Londra, pentru a crea un serviciu special pentru a satisface oaspeții cu probleme legate de somn, numit „Sleep Concierge”. Acest serviciu include: o înregistrare a unei sesiuni de meditație ce induce somnul; un meniu special pentru pernă cu opțiuni ce satisface oaspeții care ar prefera să doarmă pe spate sau pe o parte; opțiunea unei pături cu greutăți; un ceai servit la ora culcării, dezvoltat special pentru acest serviciu de „concierge de somn”; și o pernă parfumată. 

turismul somnului 2
Fotografie de la Rachel Claire: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/doarme-odihna-se-odihne-te-femeie-5864643/

 

Tipurile de programe axate pe somn și / sau retreaturile oferite de hoteluri și de resorturi variază, unele instituții având diferite abordări ale somnului. Mai multe detalii pe CNN.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe