Când vine vorba de consumul de surse de vitamina C, anumite fructe pot fi mai benefice ca altele, în sensul că au un conținut mai mare din această vitamină. Un astfel de fruct este acerola.
Acerola mai este cunoscută și sub numele de vișină de Barbados, vișină tropicală sau cireașă portoricană. Denumirea științifică este Malpighia glabra. Fructele sale sunt comestibile și au un conținut remarcabil de vitamina C. Se crede că această plantă își are originile în Mexic și în Caraibe.
Malpighia glabra produce niște fructe asemănătoare cireșelor, dar nu este un cireș în adevăratul sens al cuvântului. Recent, însă, aceste fructe au devenit populare și datorită conținutului lor mare de vitamina C, sunt folosite în anumite suplimente alimentare, potrivit Healthline.com.
Acerola este renumită pentru faptul că este un fruct extrem de bogat în vitamina C. Datorită acestui fapt, este adeseori folosit pentru a ajuta în cazuri de răceală sau gripă ori pentru a preveni răceala și griăa. De asemenea, acerola este folosit ca antioxidant.
Gustul de acerola este descris ca fiind dulce, frumos mirositor, astringent. Poate fi mâncat cu ușurință în stare crudă sau poate fi gătit, folosit în unele preparate culinare.
Totuși, fructul este cel mai adesea folosit sub formă de supliment alimentar (capsulă, capsule gumate, extract lichid sau tinctură, pudră).
Cea mai populară este pudra de acerola, folosită în suplimente. Ea este obținută din fructele deshidratate și pisate, astfel încât să se obțină un suc transformat apoi în pudră. Ulterior, pudra acestui fruct poate fi amestecată în băuturi, smoothie-uri, sucuri și alte alimente.
Beneficiile pentru sănătate ale fructelor de acerola se datorează în cea mai mare parte conținutului lor bogat în vitamina C. Totuși, cu cât fructele se coc mai mult, cu atât se pierde mai mult din conținutul de vitamina C, arată sursa menționată.
În cadrul unui studiu* ce a avut în vedere numeroase fructe ce conțineau vitamina C și cantitățile relative ale acestei vitamine, acerola a depășit de departe toate celelalte fructe, în special când planta este crescută în mod ecologic. S-a raportat în același studiu că acerola are cantități mai mari de vitamina C, chiar mai mari decât portocalele și căpșunile. În plus, s-a descoperit că acerola poate fi și o sursă semnificativă de vitamina A.
Unele studii recente au afirmat chiar că acerola este extrem de bogat în antioxidanți. În plus, când sunt consumate ca atare, fructele de acerola conțin mari cantități din următorii nutrienți: calciu, fier, niacină, fosfor, riboflavină, tiamină.
În ceea ce privește alte beneficii despre care se crede că le au fructele de acerola, specialiștii spun că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste întrebuințări: se mai spune că acerola ar putea fi un aliat în problemele digestive, că poate fi folosit ca antidepresiv etc., dar nu există cercetări care sa arate clar aceste aspecte.
*https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814610014019
Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/acerola-cherry-powder-wooden-bowl-fresh-2164462995
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe