Conform unui studiu realizat de Centrul de Informare, Prevenire, Risc şi Analiză (CIPRA) pe un eşantion de 1.008 de intervievaţi, românii consideră că somnul, odihna şi alimentaţia au un impact major asupra calităţii vieţii.
Studiul a fost realizat cu ajutorul Reveal Marketing Research și a fost prezentat, pe 17 iunie a.c., la dezbaterea „Îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor şi promovarea egalităţii de şanse”, organizată de CIPRA şi Comisia pentru egalitatea de şanse a Camerei Deputaţilor.
Pe locul 1 în topul aspectelor care îi preocupă pe părinții români cu privire la binele copiilor lor se află dependența acestora de dispozitive digitale (62%), urmată de riscul consumului de droguri (47%) și confruntarea cu bullyingul (42%).
„27% dintre părinți sunt îngrijorați de programul extrem de încărcat al copiilor , iar 25% de rezultatele slabe obținute de aceștia la școală. Bullyingul și cyberbullyingul reprezintă și primul aspect menționat în categoria grijilor principale pe care le au respondenții din ipostaza de părinți (42%). Pe locurile următoare se află abuzul de droguri (36%), stresul, dieta sănătoasă, informația disponibilă pe internet, depresia, neglijarea copilului, lipsa de activități sportive, suicidul sau sarcina la vârsta adolescentă”, se menționează în studiu.
În privinţa timpului petrecut cu familia, 45% dintre respondenţi au răspuns că petrec între 3 şi 5 ore pe zi cu copiii – este vorba în general de persoanele cu vârste între 45 şi 54 de ani şi cu venit ridicat. Mai mult de 10 ore cu copiii stau femeile cu vârste între 25 şi 35 de ani, cu un venit scăzut.
În privinţa surselor de stres în familie, pe prima poziţie se află preocuparea de a asigura copilului un viitor sănătos, urmată de preocuparea de a fi un părinte implicat în activităţile zilnice, pe poziţia a treia preocuparea de a petrece stilul de calitate cu copiii, preocuparea de a asigura copilului un standard de viaţă mai bun şi pe ultima poziţie preocuparea de a fi un partener modern.
„Întrebați despre principalele cauze ale conflictelor în familie, respondenții au plasat pe primul loc comunicarea insuficientă (41%), urmată de împărțirea cheltuielilor (38%) și timpul prea puțin petrecut împreună (înstrăinarea). Pentru 33% dintre români (37% în cazul femeilor), distribuirea inegală a sarcinilor din familie este un motiv de conflict, iar pe ultimul loc se află educația copilului sau rezultatele obținute la școală (23%)”, mai reiese din studiul citat.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe