Cercetătorii au descoperit o specie de fungi care nu a mai fost întâlnită niciodată la oameni. Ei spun că din cauza temperaturilor ridicate ar putea fi influențată evoluția acestui tip de fungi.
Oamenii de știință din China au descoperit recent un patongen – din categoria fungilor – care era până acum necunoscut și care poate infecta oamenii, scrie www.livescience.com.
Ciuperca, numită Rhodosporidiobolus fluvialis, a fost descoperită în probele clinice luate de la doi pacienți spitalizați, care nu aveau nicio legătură unul cu celălalt. În experimentele făcute în laborator, cercetătorii au descoperit că acest tip de ciupercă a fost rezistentă la mai multe medicamente antifungice de primă linie la temperaturi mai mari, aproximativ cât este temperatura corpului uman. Această temperatură a contribuit la o creștere a unor agenți mutageni „hipervirulenți” capabili să cauzeze o formă mult mai severă de boală în cazul șoarecilor de laborator, arată sursa citată.
Rezultatele cercetătorilor „subliniază ideea că încălzirea globală ar putea încuraja evoluția unor noi agenți patogeni cum sunt fungii”, au scris cercetătorii despre descoperirea lor, într-un raport publicat la 19 iulie în jurnalul „Nature Microbiology”.
Cercetătorii au făcut această descoperire după ce au examinat mai multe tipuri de fungi din probele luate de la pacienții din 96 de spitale din China, între anii 2009 și 2019. În total, 27.100 de tulpini de fungi au fost colectate și analizate. Dintre acestea, doar Rhodosporidiobolus fluvialis nu mai fusese întâlnită niciodată la oameni.
R. fluvialis a fost descoperită în sângele a doi pacienți (care nu aveau legătură unul cu celălalt) care, pe lângă faptul că erau infectați cu această ciupercă, aveau probleme grave de sănătate. Unul dintre pacienți avea 61 de ani și a murit într-o unitate de terapie intensivă în Nanjing în anul 2013, iar celălalt era în vârstă de 85 de ani și a murit în anul 2016 după ce a fost tratat într-o unitate de terapie intensivă în Tianjin. Totuși, raportul cercetătorilor nu menționează dacă infecția fungică cu R. fluvialis a contribuit în mod direct la decesul acestor doi pacienți sau dacă a fost doar o întâmplare faptul că aceștia erau infectați cu această ciupercă la momentul decesului lor.
Ca parte din tratamentele administrate celor doi pacienți au fost medicamente antifungice frecvent folosite, cum ar fi fluconazolul și caspofungina. Studiile de laborator conduse de echipa de cercetători ulterior au scos la iveală faptul că R. Fluvialis este o ciupercă rezistentă la ambele medicamente menționate.
Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/petri-dish-mold-various-types-fungi-2409288031
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe