Newsflash
OPINII

Învoirea de la locul de muncă

de Drd. Rareș Voroneanu - sept. 29 2023
Învoirea de la locul de muncă

Codul Muncii nu face referire la dreptul salariatului de a se învoi. În realitate însă, acest lucru este practicat destul de des.

Toţi profesioniștii din sectorul medical au avut, poate, nevoie măcar o dată de acordul conducătorului ierarhic pentru a părăsi locul de muncă cu câteva ore mai devreme pentru diverse nevoi sau urgenţe. Principalul aspect pe care aș vrea să-l subliniez aici este faptul că „învoirea” nu reprezintă o situaţie acoperită din punct de vedere legal. Nu putem identifica în Codul Muncii aspecte referitoare la dreptul salariatului de a se învoi, fie pentru o zi întreagă, fie doar pentru o oră. Cu toate acestea, putem observa că acest lucru este practicat destul de des, motiv pentru care sunt necesare câteva explicaţii.

Libertatea de voinţă a părţilor

Un prim aspect pe care vreau să-l subliniez este faptul că „învoirea” nu va afecta contractul individual de muncă pe care l-a încheiat profesionistul din sectorul medical cu spitalul. Așadar, convenţia nu va fi suspendată, ceea ce înseamnă că nici raporturile de muncă dintre medic și unitatea spitalicească nu vor fi suspendate.

Care este miza acestei ultime afirmaţii? Din moment ce raporturile de muncă rămân neschimbate, înseamnă că și remuneraţia primită va fi la fel. Aceasta înseamnă că profesionistul nu va primi un salariu diminuat în raport cu zilele de muncă prestate. Așadar, teoretic, dat fiind că nu există reglementări legale, un angajat (medic, asistent medical, moașă, brancardier și așa mai departe) poate beneficia de atâtea învoiri câte are el nevoie. Bineînţeles, dacă activitatea de la serviciu este perturbată din cauza deselor învoiri, deja putem discuta de anumite consecinţe. Însă, având în vedere omisiunea legiuitorului, vom considera că „învoirea” reprezintă un beneficiu pe care îl are salariatul, izvorul acestuia fiind chiar principiul libertăţii de voinţă a părţilor dintr-un contract individual de muncă.

Nu vor fi afectate nici măcar zilele legale de concediu deoarece, așa cum am explicat mai sus, „învoirea” se realizează prin simpla înţelegere a părţilor. Deci, la momentul la care se va completa pontajul, ziua în care angajatul a fost scutit de o anumită perioadă de muncă ori chiar de o zi întreagă va fi trecută ca și cum acesta din urmă a muncit de la începutul până la finalul programului. Nu există o perioadă minimă și nici maximă cu privire la învoire, acest lucru fiind stabilit de comun acord. De asemenea, nu vor fi afectate nici alte indemnizaţii pe care salariatul le primește.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe