Newsflash
ACTUALITATE

Timpul de lucru al medicilor

de Drd. Rareș Voroneanu - dec. 13 2024
Timpul de lucru  al medicilor

Timpul este o resursă preţioasă, iar medicii cunosc cât de greu este să gestionezi activităţile astfel încât să te încadrezi în limitele impuse de lege.

Astăzi vom puncta câteva aspecte legate de Regulamentul din 2004 privind timpul în muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar. Deși este un document care datează din anul 2004, acesta a suferit o serie de modificări, ultima fiind în 2017.

Regula stabilește că programul medicilor care își desfășoară activitatea în cadrul unui contract individual de muncă în unităţile publice din sectorul sanitar este de 7 ore în medie pe zi, ceea ce înseamnă 35 de ore pe săptămână. Trebuie să fim atenţi la lexemul „medie”, deoarece din formularea legiuitorului înţelegem că nu sunt necesare 7 ore zilnic, ci important este ca, la final, media activităţii prestate de medic să aibă drept rezultat acest număr de ore. Deci, nu este incorect ca într-o zi de luni medicul să desfășoare o activitate care presupune 8 ore de muncă, în timp ce marţi, deoarece, ipotetic vorbind, este o zi mai puţin aglomerată, doar 6 ore. 

De altfel, și legea stabilește că, în raport cu specificul unităţii și al activităţii pe care o desfășoară medicul, timpul desfășurat poate fi organizat chiar și în mod inegal, așa cum am indicat în exemplul de mai sus, însă cu respectarea imperativă a timpului maxim săptămânal, 35 ori 30 de ore, în funcţie de caz. Medicii care sunt șefi de secţie, de laborator ori de serviciu medical au un program zilnic de 7 ore. Practic, vedem că nu mai este stipulată acea „medie” pe care o întâlnim în celelalte cazuri.

Perioadă de repaus de 24 de ore 

Timpul de lucru al profesioniștilor din sectorul medical nu este același pentru toţi, dispoziţiile legii stabilind că există anumite specialităţi în care programul este de 6 ore în medie pe zi. Acestea sunt: anatomie patologică; medicină legală, în activitatea de prosectură și disecţie; activitatea de radiologie-imagistică medicală, radioterapie, medicină nucleară, igiena radiaţiilor, angiografie și cateterism cardiac. Precizăm că acesta este doar un exemplu, întrucât alte specialităţi pot avea un program diferit.

În acord cu art. 3 alin. (1) din Regulamentul din 1 iulie 2004 privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, „persoanele care ocupă funcţii de conducere în cadrul unităţilor sanitare au program de 8 ore zilnic”.  

Un punct important pe care îl conţine actul juridic menţionat este art. 5^1 alin. (1): „După activitatea continuă aferentă activităţii curente și activităţii într-o linie de gardă, medicul beneficiază de o perioadă de repaus de 24 de ore”. Alin. (2) subliniază că dispoziţia de mai sus își va găsi aplicabilitate și în cazul în care pentru activitatea prestată într-o linie de gardă într-o zi de duminică sau de sărbătoare legală este urmată de o zi normală de lucru.

Un ultim aspect: art. 5^1 nu își va găsi aplicabilitate în cazul unităţilor spitalicești cu un număr insuficient de medici, care ar afecta organizarea activităţii în condiţii 
corespunzătoare în cursul dimineţii. Modalitatea în care acea perioadă de repaus de 24 de ore va fi stabilită de șeful fiecărei structuri medicale va fi aprobată de conducerea unităţii sanitare.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe