Medicul de familie este furnizorul de îngrijiri de sănătate care coordonează și integrează serviciile medicale furnizate pacienţilor de el însuși sau de alţi furnizori de servicii de sănătate.
El are o contribuţie importantă în cadrul sistemului nostru de sănătate. Fiind primul contact al pacientului cu sistemul de sănătate, obligaţia medicului de familie este aceea de a avea în vedere toate problemele de sănătate ale pacientului. Îi este interzis să omită aspecte importante din istoricul acestuia de sănătate.
De asemenea, în cadrul activităţii sale, medicul de familie are obligaţia de a nu face discriminări, fie că sunt bazate pe religie, sex, apartenenţă politică, culoare, opinie etc. De menţionat și faptul că medicii de familie trebuie să folosească resursele de sănătate într-un mod eficient.
În plus, întrucât abordarea pluridisciplinară a fost o chestiune importantă în ochii legiuitorului, acesta a stabilit o obligaţie în sarcina lor, aceea de a colabora și a asigura un dialog cu celelalte specialităţi medicale.
Potrivit art. 67 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii, medicul de familie „se bazează pe comunicarea directă medic-pacient, care conduce în timp la stabilirea unei relaţii interumane de încredere, în care pacientul devine un partener responsabil al medicului pentru menţinerea/restabilirea propriei sănătăţi”.
Deși stipulaţia legii este și un principiu diriguitor al tuturor specialităţilor medicale, trebuie să menţionăm faptul că medicul de familie este obligat să inspire încredere, iar relaţia medic-pacient trebuie să fie
guvernată de respect și compasiune.
Chiar dacă nu regăsim expres această obligaţie în articolul menţionat, știm că dispoziţiile legale nu trebuie interpretate doar literal, ceea ce presupune că legea va fi interpretată în spiritul ei, iar considerentele ce ţin de bunele moravuri vor fi subînţelese.
Mai mult decât atât, medicul de familie este obligat să acorde și consultaţii de urgenţă ce sunt înregistrate prin sistemul naţional de urgenţă, chiar și în situaţia în care profesionistul se află în afara programului de lucru.
Strâns legate de acest aspect sunt și problematica promovării sănătăţii, precum și rezolvarea problemelor de sănătate ale comunităţii. Acesta este și motivul pentru care medicii de familie, pe lângă responsabilităţile pe care le-am enumerat mai sus, au printre atribuţii și vaccinarea populaţiei.
Bineînţeles, medicul de familie trebuie să îndrume pacienţii și în cazul bolilor cronice pe care le au, iar în acest sens, nu trebuie să negăm rolul acestuia în sistemul nostru de sănătate.
Întrucât fiecare specialitate are rolul ei, acestea formând un întreg, consider că o reglementare mai detaliată a rolului medicilor de familie ar putea limpezi problemele ce pot apărea în sfera legislativă.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe