Newsflash
OPINII

Principii fundamentale în exercitarea profesiei

de Drd. Rareș Voroneanu - apr. 29 2022
Principii fundamentale în exercitarea profesiei

Asemănător altor profesii din domeniul Sănătăţii, medicii dentiști își desfășoară activitatea pe baza unui cod deontologic bine reglementat, acesta cuprinzând reguli cu valoare de principiu.

Medicii dentiști trebuie să respecte deplin viaţa umană și nu au voie să discrimineze pacienţii. O situaţie tipică de discriminare este refuzul de a acorda servicii medicale pe motive de naţionalitate ori religie.

De asemenea, potrivit art. 4 alin. (2) din Codul deontologic, medicul trebuie să-și dedice întreaga știinţă și pricepere interesului pacientului, și să depună toate diligenţele „pentru a se asigura că decizia luată este cea corectă, acţionând în interesul superior al pacientului”. Sintagma „interesul superior al pacientului” presupune ca toate tratamentele de care are nevoie o persoană să fie în acord cu starea sa de sănătate, scopul final fiind însănătoșirea individului.

Păstrarea secretului profesional este o obligaţie esenţială în desfășurarea activităţilor medicale, aspect pe care l-am detaliat în ediţii anterioare ale revistei „Viaţa Medicală”. Pe scurt, ideea poate fi tradusă așa: nimeni, în afară de pacient, nu este îndreptăţit să fie informat cu privire la problemele sale de sănătate. Bineînţeles, dacă există un consimţământ în acest sens, propoziţia anterioară nu trebuie luată în seamă.

Este interzis ca un medic dentist să utilizeze cunoștinţele profesionale contrar legilor umanităţii, adică să aplice tratamente ce sunt contrare bunei-credinţe, bunelor moravuri... bunului simţ. Mai mult decât atât, este obligatoriu să existe o formare medicală continuă, prin actualizarea cunoștinţelor și a abilităţilor profesionale, pe tot parcursul practicării profesiei.

Este interzis, de asemenea, ca medicul stomatolog să adreseze jigniri unui coleg de breaslă, precum și denigrarea unui tratament ce a fost aplicat de un coleg, chiar dacă nu suntem de acord cu procedurile utilizate. În astfel de situaţii, se recomandă doar sugerarea faptului că „noi am fi procedat în alt mod”, fără a induce ideea conform căreia specialistul la care a apelat anterior nu este suficient de bine pregătit.

De asemenea, medicii stomatologi sunt obligaţi să menţină onoarea și demnitatea profesiei, adică va fi necesar să se abţină de la actele ce pot denigra ocupaţia lor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe