Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Daciana Toma: în infecția cu HPV „e suferință, sunt costuri, calitatea vieții se modifică”

de Florentina Ionescu - mar. 4 2025
Dr. Daciana Toma: în infecția cu HPV „e suferință, sunt costuri, calitatea vieții se modifică”

În prezent, medicul Daciana Toma nu are înscrise pe lista sa paciente cu cancer de col uterin, însă are paciente cu leziuni precanceroase pe col - iar drama acestor femei este una extrem de mare.

Medicul de familie este singurul medic care are pacienți sănătoși, este de părere dr. Daciana Toma (foto sus, în dreapta). Aceasta a vorbit pe larg despre importanța prevenției cancerului de col uterin și, mai ales, despre vaccinarea împotriva virusului papiloma uman (HPV), în contextul zilei de 4 martie (ziua dedicată conștientizării infecției cu HPV). 

Medicul de familie este conectat cu comunitatea, cu populația generală. Iar ca specialitate, acesta „este singurul medic care are pacienți sănătoși, iar asta ne pune pe o poziție aparte: este rolul nostru să ajutăm la sănătatea populației”, a punctat dr. Daciana Toma, membru al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov (AMF-B) și medic de familie. 

Pentru a înțelege mai bine paleta largă de pacienți înscriși pe lista sa, aceasta a subliniat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că cel mai mic pacient al său are 3 ani: „Sunt mândră că doamna cu vârsta cea mai înaintată [din lista mea] a împlinit în decembrie 105 ani. Am toată plaja aceasta [de pacienți]!”. 

Pentru a evidenția importanța prevenției cancerului de col uterin și testării regulate pentru infecția cu HPV, la sediul Fundației Calea Victoriei a avut loc astăzi o conferință de presă. Printre speakeri s-a aflat și dr. Daciana Toma, care a avut un mesaj clar, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a infecției cu HPV (marcată în fiecare an la 4 martie). 

Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai prevenibile tipuri de cancer, însă rămâne o cauză majoră de mortalitate în rândul femeilor. Statisticile arată că, deși nouă din zece femei au auzit de cancerul de col uterin, doar una din zece știe că acest cancer este cauzat de infecția persistentă cu virusul papiloma uman (HPV). 

Să facem lucrurile ca la carte

În opinia doctoriței Daciana Toma, „este șocant să spunem că este o boală care chiar omoară. E păcat că în anul 2025, în România, avem un număr mare de cazuri – și de îmbolnăvire, dar și cazuri noi de cancer de col uterin, dar și de deces. Ar trebui să fie un lucru care să ne pună pe gânduri pe oricare dintre noi”. Tocmai de aceea, a subliniat dr. Toma, fiecare dintre noi are rolul să ducă mai departe informația și să întrebe femeile din viața sa când și-au făcut ultima oară o evaluare la medicul ginecolog. 

Din punct de vedere al vaccinării împotriva HPV, în țara noastră sunt câteva puncte forte pe care ar trebui să le reținem, „Noi acuma avem în România la îndemână absolut toate reglementările ca să facem lucrurile ca la carte. Vorbim de decontare a vaccinului HPV începând cu vârsta de 11 ani. De la 11 ani până la 18 ani și 364 de zile, [acest vaccin] e gratuit și pentru fete, și pentru băieți. Începând cu vârsta de 19 ani până la 45 de ani, vaccinul HPV este decontat 50% pentru femei”, a amintit medicul de familie citat. 

Bine de știut 

Dacă este detectat într-un stadiu incipient, cancerul de col uterin poate fi tratat cu succes în nouă din zece cazuri. Testarea periodică și vaccinarea împotriva HPV sunt măsuri esențiale de prevenție, cu impact dovedit, au amintit specialiștii prezenți astăzi la conferința de presă organizată cu ocazia Zilei internaționale de conștientizare a infecției cu HPV. 

Cu această ocazie, medicul Daciana Toma a mai amintit că, din perspectiva prevenției acestei boli, la copii există examenele preventive, la adulți peste 18 ani – indiferent dacă sunt asigurați sau nu – există examenele preventive care sunt gratuite, sunt decontate peste plafon. 

„Deci pot să fac în prevenție. De exemplu, examinarea Papanicolau pot să o dau pe bilet de trimitere de suspiciune oncologică, care e tot cu decontare peste plafon. (...) Sunt o serie de facilități legislative pe care trebuie să le accesăm. Oricare dintre noi trebuie să mergem la medic și să beneficiem de ele.” 

În plus, medicul a amintit că orice femeie trebuie să facă aceste examinări medicale preventive și că „e esențial pentru sănătatea noastră să le vorbim tuturor persoanelor eligibile despre importanța vaccinării anti-HPV”. 

În încheiere, medicul Daciana Toma a dat un exemplu din practica sa: „În acest moment, eu nu am paciente cu cancer de col uterin, dar am paciente cu leziuni precanceroase pe col – eu vă garantez că, în momentul în care o pacientă primește rezultatul de la Papanicolau și are o leziune precanceroasă, trauma e aproape la fel de mare ca și cum la acea pacientă ar fi vorba de cancer – pentru că ea nu știe ce urmează...”. 

La fel de mare este suferința paciențior, indiferent că vorbim de sexul feminin sau de sexul masculin, în momentul în care unii pacienți fac condiloame genitale – „e suferință, sunt costuri, calitatea vieții se modifică. Așa că avem argumente să facem tot ce putem pentru prevenție [în cancerul de col uterin]. Eu le spun pacientelor mele: așa cum te speli pe dinți de două ori pe zi, așa cum faci duș o dată pe zi, așa trebuie să intre în rutina noastră de sănătate testul Papanicolau, vaccinarea HPV, testarea HPV”. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe