Newsflash
Internaționale

Medicament experimental pentru colesterolul „rău”, în teste pe șoareci

de Florentina Ionescu - dec. 12 2022
Medicament experimental pentru colesterolul „rău”, în teste pe șoareci

Un nou medicament ar putea deveni o alternativă la statine pentru scăderea nivelului colesterolului LDL, numit și colesterol „rău”.

Cercetătorii au investigat un medicament experimental pe membrane celulare și pe șoareci. Medicamentul a redus colesterolul LDL cu până la 70% în modelele pe animale (deci la șoareci) în ceea ce privește hipercolesterolemia, scrie www.medicalnewstoday.com. Totodată, cercetătorii au subliniat că noul lor medicament ar putea într-o bună zi să reprezinte o strategie alternativă la statine pentru scăderea colesterolului „rău”. 

studiu intoleranta la statine

Statinele sunt cel mai frecvent tratament pentru hipercolesterolemie, urmate de inhibitorii de PCSK-9. În prezent, acești inhibitori sunt utilizați mai rar. Recent, însă, cercetătorii au realizat un studiu preliminar (publicat în „Cell Reports”) asupra unei molecule derivate din oxidul nitric, pentru a vedea capacitatea acestei molecule de a scădea nivelul colesterolului prin inhibarea enzimelor PCSK-9 în modele animale și în anumite celule.

Tratamentul lor experimental a redus nivelurile de PCSK-9 și a scăzut nivelul colesterolului LDL în cazul șoarecilor cu până la 70%, arată sursa menționată.

„Aceste rezultate sunt de interes deoarece până acum noi am observat doar beneficiile de pe urma terapiilor bazate pe oxidul nitric asupra sănătății vaselor de sânge”, a declarat dr. Rigved Tadwalkar pentru Medical News Today, medic cardiolog la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California, SUA, care nu a fost implicat în acest studiu.

Pentru că unii pacienți au sau percep că au efecte adverse de pe urma tratamentului cu statine, această moleculă ar putea fi o alternativă, „deși trebuie să vedem mai întâi cum ar interacționa acest medicament cu alte terabii deja stabilite, când vine vorba despre prognosticul pe termen lung”.

Cercetătorii implicați în studiul preliminar au vrut să vadă dacă o moleculă similarră oxidului nitric ar putea regla valorile lipidelor din sânge în cazul membranelor celulelor umane și în cazul șoarecilor. Ei au testat compusul chimic pe modelele de animale (pe șoareci) care sufereau de valori mari ale colesterolului LDL. După opt săptămâni de tratament cu această moleculă, nivelurile colesterolului la aceste animale au scăzut cu până la 70% (colesterolul LDL) și cu până la 25% (colesterolul HDL).

Cercetătorii au mai scris în studiu că rezultatele lor sugerează că moleculele de inhibitori PCSK-9 administrate oral ar avea potențialul de a trata hipercolesterolemia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe