Newsflash
ACTUALITATE Dosar Internaționale

Beneficiile ciocolatei negre

de Florentina Ionescu - iul. 4 2023
Beneficiile ciocolatei negre

Ziua Mondială a Ciocolatei este marcată la 7 iulie, prilej cu care aducem în atenția dumneavoastră beneficiile pentru sănătate pe care le are acest „dulce”.

Data de 7 iulie indică momentul introducerii în Europa, în anul 1550, a băuturii pe bază de cacao, scrie Agerpres. Boabele de cacao ar fi fost cultivate la început de civilizații străvechi din America de Sud, cum ar fi aztecii și mayașii. Astăzi, ciocolata este disponibilă într-o paletă largă de forme și arome, putând avea un conținut mai mare de cacao ori chiar un conținut mai scăzut de zahăr. 

Hrana zeilor 

Arborele de cacao a fost cultivat cu mai bine de 3.000 de ani în urmă de popoarele maya, tolteca și aztec. Acestea preparau o băutură din fructele sale, boabele de cacao (folosind-o uneori ca băutură ceremonială). Popoarele acestea foloseau boabele ca o monedă de schimb. Mayașii considerau ciocolata hrana zeilor, sacră.  

Ideal ar fi să mâncați ciocolată cu un conținut cât mai mare de cacao, însă nu uitați că, de fapt, cheia succesului este moderația. Ciocolata neagră vă oferă un conținut de antioxidanți și de minerale și vă poate ajuta să vă protejați de bolile de inimă. Însă anumite sortimente de ciocolată pot conține cantități mari de zahăr și pot avea multe calorii. Să nu uităm, însă, că ciocolata poate avea și beneficii: 

Sursă de antioxidanți – Ciocolata este considerată a fi un aliment bogat în antioxidanți. În plus, ciocolata neagră este bogată în compuși organici care sunt, din punct de vedere biologic, activi și funcționează ca niște antioxidanți. Aceste substanțe includ polifenoli, flavanoli și catehine. 

Poate îmbunătăți circulația sângelui – Flavonoidele din ciocolata neagră pot stimula endoteliul arterelor, pentru a produce oxid nitric (ce are formula chimică NO). Una dintre funcțiile NO este de a trimite semnale către artere pentru a se relaxa, ceea ce scade rezistența în fața fluxului sangvin. Multe studii controlate au arătat că atât cacaua, cât și ciocolata neagră pot îmbunătăți circulația sângelui și pot să scadă tensiunea arterială. 

Influențează colesterolul – Ciocolata neagră conține anumiți compuși, cum ar fi polifenolii și teobromina, care pot să scadă valorile colesterolului LDL din corp și pot să crească valorile colesterolului HDL. 

Efecte antiinflamatorii – Ciocolata neagră conține compuși cu proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației din corp. Un review al literaturii de specialitate, din 2017, sugera că un consum de ciocolată poate influența microbiomul intestinal și poate încuraja activitatea antiinflamatorie. 

Rezistența la insulină – Un studiu din 2018 a analizat relația dintre consumul regulat de ciocolată neagră și valorile glucozei serice în rândul persoanelor hispanice. Rezultatele cercetării sugerează că un consum de 48 de grame de ciocolată neagă cu 70% cacao, în fiecare zi, poate să scadă valorile glucozei serice pe nemâncate și să reducă rezistența la insulină (aceasta din urmă poate duce la prediabet și la diabet de tip 2). 

Sursa de minerale importante – Ciocolata neagră este bogată în minerale importante, printre care fierul, magneziul, zincul, cuprul și fosforul. În corpul uman, aceste minerale ajută la susținerea imunității (zincul), la menținerea oaselor și dinților sănătoși (fosforul) și contribuie la o mai bună calitate a somnului (magneziul). 

Protejează pielea – Antioxidanții din ciocolata neagră îmbunătățesc fluxul sangvin din pielea noastră și o protejează de daunele provocate de razele soarelui. 

Îmbunătățește starea de spirit – Vă veți simți mai bine după ce mâncați ciocolată nagră. În spatele afirmației se află un motiv științific. Ciocolata neagră a fost asociată cu sentimente de plăcere și de bucurie. Acestea pot să se datoreze faptului că ciocolata conține compuși polifenolici. 

Prima țară care a inclus ciocolata în bucătăria sa 

Știați că Spania a fost prima țară europeană care a încorporat ciocolata în bucătăria sa? Însă modul în care boabele de ciocolată au ajuns pe teritoriul țării rămâne încă destul de vag. Abia în 1585, primul transport înregistrat de boabe de cacao a sosit în Spania din Veracruz, Mexic. Îndulcită și aromată cu scorțișoară și vanilie, ciocolata a fost servită ca băutură fierbinte și a devenit destul de populară. 

Ciocolata dulce… mult aduce 

În 1847, firma engleză Fry and Sons a combinat untul de cacao cu lichior de ciocolată și zahăr pentru a produce ciocolată dulce (de mâncare). Aceasta a devenit baza majorității produselor de cofetărie de ciocolată. 

Mai târziu, în Elveția, Vevey (1875), a luat naștere prima ciocolată cu lapte. Nestlé, companie specializată la acea vreme în producerea laptelui condensat, și-a jucat rolul în apariția acestei dulce încântări, fiind furnizorul de lapte condensat pe care Daniel Peter l-a folosit pentru a crea prima ciocolată cu lapte. Odată cu izbucnirea războiului, în 1914, nevoia de ciocolată a devenit și mai mare, chiar dacă a întâmpinat probleme în ce privește deficitul de materii prime și comerțul transfrontalier. 


Notă autor:

Fotografie de la Lisa Fotios: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/bomboane-de-ciocolata-ciocolate-fructe-zmeura-918328/

Surse:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cocoa-powder
https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate#TOC_TITLE_HDR_4
https://www.medicalnewstoday.com/articles/dark-chocolate#insulin-resistance https://health.clevelandclinic.org/dark-chocolate-health-benefits/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe