Riscul de a dezvolta boala Alzheimer este asociat cu valorile colesterolului, ale trigliceridelor și ale glicemiei de la vârsta de 35 de ani.
Cercetătorii de peste hotare au investigat legătura dintre anumite măsurători din sfera cardiovasculară și riscul de boală Alzheimer. Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Boston au investigat recent relația dintre boala Alzheimer și măsurătorile vasculare, folosind date longitudinale.
Ei au descoperit că valorile scăzute ale colesterolului HDL, valorile ridicate ale trigliceridelor și valorile mari ale glucozei din sângele persoanelor de peste 35 de ani sunt asociate cu dezvoltarea bolii Alzheimer de-a lungul vieții. Studiul acesta a fost publicat recent în jurnalul „lzheimer’s and Dementia”, scrie www.medicalnewstoday.com.
„Mulți oameni știu că hipercolesterolemia este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare și pentru alte condiții medicale, dar nu realizează că ea este și un factor de risc pentru demență”, a declarat pentru Medical News Today dr. Katy Bray, de la Alzheimer’s Research UK, care nu a fost implicată în acest studiu.
Pentru acest studiu, cercetătorii au inclus datele de la 4.932 de persoane care făceau parte dintr-un alt studiu, intitulat „Framingham Heart Study”. Participanții aveau vârsta medie de 37 de ani la înrolarea în studiu și au fost supuși la nouă examinări la fiecare 4 ani, până la vârsta de 70 de ani.
La fiecare examinare, cercetătorii au examinat pentru fiecare participant în parte: colesterolul HDL (numit și colesterol „bun”), valorile glucozei serice, indicele de masă corporală (IMC), tensiunea arterială sistolică și diastolică, numărul de țigări fumate pe zi.
Începând de la cea de-a doua examinare, participanții au fost supuși și unor evaluări cognitive, pentru ca experții să le urmărească declinul cognitiv.
După ce datele au fost analizate, cercetătorii au descoperit o relație inversă între boala Alzheimer și colesterolul HDL măsurat la prima, a doua, a șasea și a șaptea examinare.
Studiul corelează boala Alzheimer și cu valorile mai mari ale trigliceridelor la prima, a diua, a cincea, a șasea și a șaptea examinare, indiferent de medicație.
Între timp, hiperglicemia a fost semnificativ asociată cu dezvoltarea bolii Alzheimer la fiecare examinare la care au fost supuși participanții pe durata studiului.
Cercetătorii nu au găsit nicio asociere între boala Alzheimer și colesterolul LDL (numit și colesterol „rău”), indicele de masă corporală, fumat sau tensiunea arterială la niciuna dintre examinări.
Explicația ar fi că unele particule de colesterol HDL conțin apoE, iar acest tip de colesterol bun (numit și HDL îmbogățit cu apoE) este cel mai concentrat în creier. Calitatea și cantitatea de HDL îmbogățit cu apoE ar putea explica parțial legătura dintre boala Alzheimer și colesterolul HDL, a explicat dr. Allison B. Reiss, profesor de medicină al NYU Long Island School of Medicine și membru al Alzheimer’s Foundation of America’s Medical, Scientific, and Memory Screening Advisory Board.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe