Newsflash
Internaționale

Trigliceridele cresc riscul de AVC chiar și sub tratamentul cu statine

de Florentina Ionescu - mar. 17 2022
Trigliceridele cresc riscul de AVC chiar și sub tratamentul cu statine

Un studiu nou sugerează că persoanele care suferă un AVC aterotrombotic au valori crescute ale trigliceridelor și că ar putea avea un risc mai mare de a suferi un alt AVC.

Riscul este ca aceste persoane să sufere un alt AVC sau să aibă alte probleme cardiovasculare un an mai târziu, în comparație cu persoanele care au suferit un AVC, dar care au avut valori mai scăzute ale trigliceridelor, scrie www.sciencedaily.com

statine studiu trigliceride risc AVC
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels

Site-ul citează o cercetare care a fost publicată în 16 martie 2022, în versiunea online a „Neurology”, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.

Acest studiu a găsit o asociere inclusiv când oamenii au luat tratament cu statine, menit să le reducă nivelul trigliceridelor și să îi protejeze de infarctul miocardic și de accidentul vascular cerebral (AVC).

Valorile mari ale trigliceridelor duc la întărirea arterelor și la creșterea riscului de infarct miocardic, de boală cardiovasculară și de accident vascular cerebral.

„Studiul nostru sugerează că pentru persoanele care au suferit un AVC aterotrombotic, faptul că au valori crescute ale trigliceridelor în sânge reprezintă un factor de risc pentru a avea un alt AVC sau alte probleme cardiovasculare în viitor, iar noi am descoperit că acest lucru este adevărat chiar dacă persoana urmează o terapie cu statine”, a declarat autorul studiului, dr. Takao Hoshino, de la Tokyo Women's Medical University din Japonia.

El a explicat că, totuși, vestea bună este că medicamentele din clasa statinelor reprezintă o terapie pentru valorile mari ale trigliceridelor, însă dieta și activitatea fizică pot fi modalități eficiente pentru a reduce valorile acestor grăsimi din sânge, fără un cost prea mare.

Analizând anumiți factori precum nivelul colesterolului și utilizarea terapiei cu statine, cercetătorii au descoperit că persoanele care aveau valori mari ale trigliceridelor au avut un risc cu 21% mai mare de deces, de AVC sau de boală cardiovasculară un an mai târziu, în comparație cu un risc cu 10% mai mare în cazul acelor persoane cu valori mai scăzute ale trigliceridelor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe