Newsflash
OPINII

Lumea de după

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - apr. 24 2020
Lumea de după

Perioada pe care o trăim a distribuit lumea medicală, dar și societatea în ansamblul ei, pe o axă între două extreme.

La una dintre acestea sunt cei care prin natura specialităţii sau a locului de muncă, deși se tem de prezent, creează viitor. La cealaltă extremă sunt cei care își creează cum pot un prezent, temându-se de viitor.

lumea de dupa covid19

Firește că este o distribuţie gaussiană, cu cei mai mulţi în zona de mijloc. Acest articol este, cu tot respectul pentru cei care se luptă cu acest inamic invizibil, pentru cei din spectrul opus lor.

Ne îngrijorăm despre cum va fi lumea de după: când se va sfârși, ce fel de criză economică va urma și cum ne vom descurca, când vom putea reîncepe călătoriile sau când ne vom regăsi viaţa de dinainte?

Istoria arată că eforturile noastre de a anticipa cum va fi viitorul sunt cel mai adesea inutile. De cele mai multe ori greșim. Apoi căutăm să ne convingem că am avut dreptate sau ne îngrijorăm că nu am avut.

Viitorul pare să nu conspire cu noi și atunci facem eforturi tot mai mari de a ne ajusta așteptările către ceea ce credem că dorim sau că merităm.

Cum ar fi dacă în loc de asta ne-am preocupa să devenim cea mai bună variantă a noastră, lăsând viitorul să-și poarte singur de grijă?

Nu argumentez în defavoarea ideii de a avea viziune, ci doar de a înceta să previzionăm și să ne îngrijorăm despre care vor fi consecinţele unei stări de fapt sau ale vreunui eveniment.

Săptămânile trecute, am avut privilegiul de a fi ţinut un curs online, întins pe durata a două săptămâni, cu niște medici care și-au văzut cabinetele închise, unele dintre ele chiar prospere. Pe o durată nedeterminată și cu perspective sumbre legate de redeschiderea acestora, având în vedere că succesul lor depinde de puterea de cheltuire a populaţiei.

Acești medici, în loc să se îngrijoreze, au ales să se dezvolte în domenii în care aveau mai puţin exerciţiu: abilităţi de afaceri, promovare pe internet, elaborare de conţinut, pregătit campanii de marketing pentru relansarea activităţii odată ce va fi anunţată „ziua - Z”.

„Nu poţi controla dacă vei câștiga sau nu. Dar poţi controla modul prin care să devii varianta ta cea mai bună. Iar dacă devii cea mai bună variantă a ta, poţi crește semnificativ șansele de a câștiga.” – Dave Brailsford, Sky Team, Anglia.

Asta cu atât mai mult cu cât poate să nu fie un joc cu un câștigător și nenumăraţi învinși. Sau, poate, tocmai de aceea.

Și nu, cei mai mulţi dintre noi nu ne vom regăsi viaţa de dinainte. Dar s-ar putea să ne placă mai mult ce vom găsi. De necrezut, însă asta ar putea depinde cel mai mult de noi.


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe