Acest articol este pentru medicii care își câștigă existenţa în baza pacienţilor care îi caută în mod repetat, cum ar fi din specialităţi pentru bolnavii cronic, din Pediatrie, Stomatologie etc.
Mulţi spun că experienţa pacientului este importantă, toţi vor să o îmbunătăţească, dar fiecare se gândește la altceva.
Deunăzi, mi-a intrat pe radare o clinică de stomatologie care își promova un serviciu de detartraj la preţul de 174 de lei, chipurile redus de la 741. Drăguţă anagrama cu cifre.
Ai un cabinet sau lucrezi la o clinică privată unde ești plătit în funcţie de cât de mult consulţi sau de numărul și complexitatea intervenţiilor. Ţi-ar plăcea să te caute mai mulţi pacienţi?
Există vreo strategie care să funcţioneze permanent pe durata existenţei oricărei clinici medicale? Ei bine, se pare că da. Este aceea de a crea un sistem solid de recomandări.
Cine nu are bătrâni să-i cumpere. Sau, după caz și ierarhie, să-i plătească!
Noul cadru legal adoptat în vară privitor la oferirea cursurilor de prim ajutor în școli va avea norme metodologice abia vara viitoare.
Oare cum sunt priviţi cei care operează în call center de proprietarii clinicilor angajatoare? Dar de noi, cei care intrăm în contact telefonic cu ei?
Nu ar trebui să legăm empatia medicilor de resurse. Și nici să credem că ea poate ţine loc de compasiune.
În medicină, dezastre pot apărea oricând și oriunde. Dacă ele ar fi analizate precum în aviaţie, am fi în mai mare siguranţă.
Cred ca ne-am depărtat prea mult de ideea de umanitate. Cineva aflat într-o stare care să necesite asistenţă sanitară de urgenţă nici măcar nu ar trebui să insiste la ușa unui spital.
În ultima perioadă m-am implicat mai mult în niște proiecte cu clinici stomatologice.
Felul în care te întâmpină prima persoană dintr-o instituţie influenţează foarte mult modalitatea în care te raportezi la ea și la următorii actori pe care urmează să îi întâlnești.
Multă vreme am cochetat cu ideea că inteligenţa artificială va fi un mare plus pentru practica medicală.
Un autor american povestește cum s-a lăsat de condusul agresiv.
Ce poate pierde medicul dacă ignoră eforturile de educaţie ale pacientului? În mod cert, câteva minute, probabil două. Dar poate și salva timp, în caz că pacientul chiar se documentase bine.
Cât de mult sunt lăsaţi pacienţii să vorbească fără să fie întrerupţi de medic la începutul consultaţiei? Puţin. Foarte puţin. Câteva secunde. Am mai scris despre acest subiect, la fel și despre beneficiile de a-i lăsa să vorbească până spun ce au de spus: pacienţi mai încântaţi, consultaţii mai bune și, atenţie, mai scurte.
Povestea de săptămâna trecută continuă cu cazul unui profesor care a încercat să desfiinţeze un medic, colaboratorii și activitatea acestuia. Ce a urmat? S-a produs minunea.
La finalul unei prezentări despre empatie și compasiune, o sală întreagă nu a fost capabilă să recunoască starea de suferinţă a unei rezidente care vorbea despre felul nepotrivit în care pacienţii de pe secţia ei sunt trataţi de unii colegi. Ba mai mult, prin reacţia avută, publicul a reușit să pună gaz pe foc.
Recent, am fost într-un spital privat, cu scopul de a ajuta la îmbunătăţirea calităţii actului de îngrijire a pacienţilor. Între multe altele, am urmărit și niște consultaţii.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe