Newsflash
ACTUALITATE Știri

Județul Giurgiu: Peste 12.000 de persoane au fost testate pentru hepatitele virale

de Florentina Ionescu - iul. 14 2023
Județul Giurgiu: Peste 12.000 de persoane au fost testate pentru hepatitele virale

În cadrul unei campanii din proiectul LIVE(RO)2-SUD din județul Giurgiu au fost testate 12.605 persoane, dintre care 223 au fost depistate pozitiv la infecția cu virusurile hepatitice B sau C.

Prevalența generală raportată la numărul persoanelor înscrise în screening a fost de 1,77%, cea mai mică din aria de acoperire a proiectului menționat. 

Programul de screening este unul pilot, derulat prin proiectul LIVE(RO)2-SUD, implementat de Institutul Clinic Fundeni (ICF) în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA. Din totalul persoanelor testate, 116 au fost depistate având infecția cu virus hepatitic B și 107 infecția cu virusul hepatitic C, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul Institutului Clinic Fundeni. 

Campania și-a atins un obiectiv major, acela de a ajunge la persoanele din medii defavorizate și din mediul rural, acestea reprezentând peste 86% din totalul celor testate. 

Un rol important l-a avut implicarea medicilor de familie din județ, aceștia au dovedit interes pentru programul de screening, pentru realizarea acțiunii de prevenție.

Investigații medicale de specialitate 

Aproape 75% dintre pacienții depistați au beneficiat de investigații medicale de specialitate și analize medicale în cadrul Centrelor de Prevenție din cadrul Institutului Clinic Fundeni sau al Spitalului Universitar de Urgență București. 

În județul Giurgiu, pentru a veni în sprijinul pacienților depistați în cadrul campaniei de testare, o parte dintre persoane au beneficiat de continuarea investigațiilor specifice în cadrul Caravanei LIVE(RO)2-SUD. 

Situația în rural și urban 

Din cele 12.605 de persoane testate, 10.900 au domiciliul în mediul rural. Dintre acestea, au fost depistate pozitiv 109 cu virus hepatitic B și 101 cu virusul hepatitic C. 

Din mediul urban au fost testate 1.705 persoane, dintre care au fost depistate 7 având infecția cu virus hepatitic B și 6 cu virus hepatitic C. Astfel, raportat la numărul persoanelor intrate în screening, se observă diferențe majore de prevalență generală între mediul rural (1,93%) și mediul urban (0,76%). 

Raportat la populația testată se observă că, în rândul femeilor, prevalența generală este mai scăzută – 1,62% (132 de persoane depistate pozitiv), comparativ cu bărbații – 2,04% (91 de persoane depistate). Dacă în ceea ce privește infecția cu virusul hepatitic C datele sunt apropiate, pentru infecția cu virusul hepatitic B se observă că bărbații sunt mai afectați (0,76% prevalență în rândul femeilor, față de 1,21% în rândul bărbaților). 

Grupe de vârstă testate

Din perspectiva categoriile de vârstă, se observă o prevalență generală mai ridicată între persoanele din segmentul de vârstă peste 54 de ani – 2,10%, comparativ cu segmentul de vârstă 25-54 de ani – 1,63%. 

În județul Giurgiu au fost depistate și patru cazuri de infecție cu virusul B sau C la persoane cu vârsta între 18-25 de ani, raportat la cei testați prevalența fiind de 0,48%. 

În cazul persoanelor din categoria de vârstă +54 de ani, prevalența este de 1,30% în cazul hepatitei C, având 75 de persoane depistate pozitiv, respectiv de 0,80% pentru infecția cu virus hepatitic B (75 de persoane depistate). 

Când s-a încheiat campania 

Campania de testare din județul Giurgiu a fost lansată în luna septembrie 2022 și s-a încheiat la finalul lunii aprilie 2023, derulându-se prin intermediul celor 25 de cabinete de medicină de familie afiliate, cu sprijinul autorităților publice locale și al Asociației Române Anti-Sida (ARAS), partenerul Institutului Clinic Fundeni în implementarea acestui proiect. 

Toate datele obținute în cadrul programului de testare sunt introduse în primul Registru Național de Hepatite (Sistemul Electronic de Evidență a Screening-ului), care are deja în evidență peste 270.000 de persoane în urma derulării proiectelor LIVE(RO)2-SUD și LIVE(RO)2-EST.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe