Newsflash
Știri

APAH-RO marchează Săptămâna europeană a testării pentru hepatite

de Florentina Ionescu - mai 11 2023
APAH-RO marchează Săptămâna europeană a testării pentru hepatite

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România va organiza în perioada 15-31 mai o serie de campanii de testare în mai multe județe din țară.

Scopul campaniilor este identificarea persoanelor infectate cu virusul hepatitic B sau C și sprijinirea acestora pentru a începe cât mai repede tratamentul, se arată într-o invitație transmisă redacției. 

Acțiunile din România fac parte din „Săptămâna Europeană a Testării pentru hepatite”, o campanie europeană care încurajează eforturile de testare și promovează conștientizarea cu privire la beneficiile testării precoce pentru hepatită și HIV. Inițiativa, demarată ca un eveniment anual în 2013, a ajuns astăzi la două evenimente pe an – unul primăvara și altul toamna, spun reprezentanții Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Pentru a marca Săptămâna europeană a testării pentru hepatite, va fi organizată marți, 16 mai, o conferință de presă la București. În cadrul conferinței, APAH-RO oferă posibilitatea celor prezenți de a se testa în mod gratuit pentru depistarea hepatitei B sau C. 

Temele de discuție din cadrul conferinței

În România, numărul campaniilor de testare pentru hepatite a crescut în ultimii ani, atât prin intermediul fondurilor europene, cât și prin fonduri private. Totuși, încă mai sunt pași de îndeplinit pentru gestionarea hepatitelor virale ca problemă de sănătate publică, precizează APAH-RO, etape precum: 

• O acoperire cât mai bună a grupurilor vulnerabile și a zonelor în care trăiesc comunități defavorizate și din afara regiunilor acoperite deja de campaniile de testare finalizate sau în curs de finalizare;

• Accesul la terapii inovatoare în toate formele de hepatite virale;

• Asigurarea că fiecare pacient depistat are acces compensat la investigațiile necesare indiferent de zona în care locuiește; 

• Soluționarea problemei pacienților neasigurați (Legea încă nu are norme); 

• Accesul la terapia antivirală indicată de medic fără nici un fel de pauze. 

APAH-RO reamintește că se împlinesc patru ani de când a fost elaborat „Planul-cadru național pentru controlul hepatitei în România până în 2030”, în acord cu strategia Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Prin acest plan, țara noastră și-a asumat, printre altele, reducerea la jumătate a transmiterii hepatitelor virale. Pentru atingerea acestor ținte este, însă, mai mult decât necesară alocarea unor resurse financiare corespunzătoare, potrivit Marinelei Debu, președintele APAH-RO. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe