Newsflash
ACTUALITATE Știri

Aproape 160.000 de persoane au fost testate pentru hepatitele virale B și C

de Florentina Ionescu - mai 16 2023
Aproape 160.000 de persoane au fost testate pentru hepatitele virale B și C

În doi ani de program LIVE(RO)-2 SUD au fost testate aproape 160.000 de persoane pentru hepatitele virale B și C.

Cel mai amplu program de screening al hepatitelor virale B și C, derulat în 12 județe din zona de sud a României, a oferit posibilitatea unui număr record de persoane de a beneficia de testare. Astfel, 160.000 de persoane au fost testate până la acest moment, iar programul continuă, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Campania de testare a debutat în vara anului 2021 și s-a derulat prin cele 422 de cabinete de medicină de familie afiliate

Obiectivul inițial al Proiectului a fost testarea a 120.000 de persoane din județele aferente regiunilor Sud Muntenia și Sud-Vest Oltenia (Argeș, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Ialomița, Călărași, Dolj, Olt, Mehedinți, Vâlcea și Gorj). 

Acest obiectiv a fost atins chiar de la finalul anului 2022, fiind majorat ulterior până la 180.000. Campania de testare s-a derulat etapizat în cele 12 județe și va continua până la finalul lunii iulie 2023 în județele Ialomița și Vâlcea, respectiv până la finalul lunii septembrie în județele Gorj și Călărași.

Au fost depistate și coinfecții 

Până la începutul lunii mai 2023, în urma testării la nivelul cabinetelor medicilor de familie implicați sau prin caravanele LIVE(RO)2-SUD, au fost depistați 3.464 de pacienți având infecția cu virusul hepatitic B sau C, rezultând o prevalență generală raportată la numărul celor testați de 2,18%. Dintre persoanele depistate, 2.183 au virusul hepatitic B (1,51% prevalență), 1.255 au infecția cu virusul hepatitic C (0,76% prevalență) și 26 coinfecția cu ambele virusuri hepatitice, B și C. 

În urma investigațiilor suplimentare, din rândul pacienților depistați cu virusul hepatitic B s-a evidențiat că un procent de 6,25% au și coinfecția cu virusul Delta. 

Parteneri 

S-au făcut eforturi considerabile atât prin intermediul Asociației Române Anti-SIDA (ARAS), partener al Institutului Clinic Fundeni în acest proiect, cât și prin intermediul caravanelor de stadializare, pentru a ajuta toți pacienții să-și continue investigațiile. 

Astfel, dintre cei 3.464 de pacienți depistați în cadrul programului de screening LIVE(RO)2-SUD, 2.601 au ajuns la stadializare (continuarea investigațiilor specifice) într-unul dintre centrele de prevenție din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Universitar de Urgență București sau al Spitalului Clinic de Urgență Craiova. 

În aceste centre, persoanele depistate pozitiv sunt evaluate de medici gastroenterologi cu expertiză în domeniul hepatitelor virale, este stabilit diagnosticul final, stadiul afecțiunii și parcursul terapeutic. 

Pacienții refuză să vină pentru a continua investigațiile 

Cu toate acestea, aproape 25% dintre pacienții depistați refuză să vină în Centrele de Prevenție pentru continuarea investigațiilor, fie pentru că nu acceptă boala, fie de teama stigmatizării sau a gândului că afecțiunea lor ar putea fi aflată și de alte persoane apropiate, se mai arată în comunicat. O parte dintre pacienții depistați aleg să meargă la spitalele locale, iar unii nu ajung din cauza unor afecțiuni asociate mai grave. 

Cea mai mare prevalență raportată la persoanele testate de medicii de familie prin acest program se înregistrează până acum în județul Gorj, cu 3,24%, urmat de Dâmbovița cu 2,55% și Vâlcea cu 2,39%. 

La polul opus, cea mai mică prevalență generală s-a observat în județul Giurgiu, unde au fost depistați 207 pacienți pozitivi, dintre care 105 cu virusul hepatitic B (0,85%) și 102 (0,82%) având infecția cu virusul hepatitic C. 

Cifre raportate la femei și la bărbați 

În cadrul programului LIVE(RO)2-SUD au fost testate până la începutul lunii mai a.c. 99.909 femei și depistate 1.206 cu virusul hepatitic B (1,21%), 935 cu virusul hepatitic C (0,94%) și 19 având coinfecția cu cele doua virusuri hepatitice B și C (0,02%). 

În ceea ce privește bărbații, au fost testați 59.623, din rândul cărora au fost depistați 977 cu virusul hepatitic B (1,64%), 320 cu virusul hepatitic C (0,54%), respectiv șapte având coinfecția cu ambele virusuri (0,01%). 

Raportat la categoriile de vârstă, au fost testate 8.752 de persoane sub 25 de ani și depistate 17 cu virusul hepatitic B și șapte cu virusul hepatitic C, rezultând o prevalență generală de 0,27% la această categorie de vârstă. 

Din categoria de vârstă cuprinsă între 25 și 54 de ani, au fost testate 71.366 de persoane, dintre care au fost depistate 1.288 cu virusul hepatitic B (1,80%), 228 cu virusul hepatitic C (0,32%), respectiv 10 având coinfecția cu virusurile hepatitice B și C. 

În ceea ce privește persoanele peste 54 de ani, au fost testate 79.414 persoane. Au fost depistați 878 pacienți cu virusul hepatitic B (1,11%), 1020 cu virusul hepatitic C (1,28%), respectiv 16 (0,02%) cu ambele virusuri hepatitice. 

Raportat la populația testată, se observă o prevalență mai crescută în ceea ce privește infecția cu virusul hepatitic B la populația activă din segmentul de vârstă 30-39 de ani, în special bărbați (peste 3%), și 40 -49 de ani. În același timp, infecția cu virusul hepatitic C este mai prezentă în categoria de vârstă peste 54 de ani (1,28%). 

Vaccinul este în continuare recomandat 

Specialiștii recomandă vaccinarea împotriva infecției cu virusul hepatitic B, vaccinul se poate administra la orice vârstă și este cea mai eficientă măsură de prevenție împotriva acestui virus. 

În România a fost introdus vaccinul antihepatitic B în Programul Național de Vaccinare începând cu anul 1995, fiind administrat nou-născuților în primele 24 de ore de la naștere, cu rapel la 1 lună, la 2 luni și la 12 luni după prima injecţie.

De asemenea, aproape 80% dintre pacienții cu virusul hepatitic B au un grad de fibroză mic, iar peste 70% o încărcătură virală scăzută sau nedetectabilă, în timp ce aproape 60% dintre pacienții care au și coinfecția cu virusul D au un grad de fibroză avansat. 

Persoanele depistate cu virusul hepatitic C au avut încărcătura virală detectabilă în proporție de peste 70%, gradul de fibroză fiind avansat la aproximativ 40% dintre ele. 

Prevalența și profilul infecțiilor virale B și C s-au modificat 

Datele obținute până în prezent scot în evidență modificări importante în prevalența și profilul infecțiilor virale B și C în populația României. Aceste date avea o contribuție majoră la elaborarea strategiilor de sănătate publică, precum și la resetarea Planului-Cadru Național pentru Controlul Hepatitelor Virale și atingerea obiectivelor eliminării asumate în acord cu Strategia Sectorială a Organizației Mondiale a Sănătății în acest domeniu. 

Medicii de familie realizează depistarea prin teste rapide de sânge capilar (din deget), iar rezultatul este primit de către persoana testată în 15 minute. 

Toate persoanele testate sunt înregistrate în Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului, elaborat în acest scop de către Institutul Clinic Fundeni și Institutul Național de Sănătate Publică, în cadrul unui proiect anterior, numit LIVE(RO)1.

Persoane eligibile pentru testare

Proiectul „LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C” este implementat de Institutul Clinic Fundeni Fundeni, în parteneriat cu Asociația Română Anti SIDA – ARAS. 

Obiectivul proiectului este furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C din regiunile de dezvoltare Sud Muntenia și Sud-Vest Oltenia. 

În cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD sunt eligibile pentru testare persoanele care au peste 18 ani și care au domiciliul într-unul dintre județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt sau Vâlcea. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe