Newsflash
ACTUALITATE Știri

Teleorman: aproape 15.000 de persoane testate pentru hepatitele virale

de Florentina Ionescu - iul. 14 2023
Teleorman: aproape 15.000 de persoane testate pentru hepatitele virale

În cadrul unei campanii de testare din județul Teleorman au fost testate 14.944 de persoane, dintre care 328 au fost depistate pozitiv la infecția cu virusurile hepatitice B sau C.

Prevalența generală a fost de 2,2% raportată la numărul persoanelor înscrise în screening, se arată într-un comunicat de presă din luna iulie, al Institutului Clinic Fundeni (ICF). 

Programul de screening este unul pilot, derulat prin proiectul LIVE(RO)2- SUD, implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. 

Din totalul persoanelor testate, 213 au fost depistate având infecția cu virus hepatitic B și 115 infecția cu virusul hepatitic C. 

Cu implicarea medicilor de familie 

Campania și-a atins un obiectiv major, acela de a ajunge la persoanele din medii defavorizate și din mediul rural, acestea reprezentând peste 60% din totalul celor testate. 

Un rol important l-a avut implicarea medicilor de familie din județ, care au dovedit interes pentru programul de screening, pentru realizarea acțiunii de prevenție.

Peste 80% dintre pacienții depistați au beneficiat de investigații medicale de specialitate și analize medicale în cadrul Centrelor de Prevenție din cadrul Institutului Clinic Fundeni sau al Spitalului Universitar de Urgență București. 

În județul Teleorman, pentru a veni în sprijinul pacienților depistați în cadrul campaniei de testare, o parte dintre persoane au beneficiat de continuarea investigațiilor specifice în cadrul Caravanei LIVE(RO)2-SUD. 

Caravana a fost posibilă prin implicarea medicilor de familie din județ, a autorităților publice locale, a experților Asociației Române Anti-SIDA (ARAS) și a echipelor medicale din cadrul Centrelor de Prevenție de la Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Universitar de Urgență București, care au ales să iasă pentru câteva zile din spital și să ofere sprijin pacienților cu virusul hepatitic B sau C depistați în cadrul programului.

Rural versus urban 

Din cele 14.944 de persoane testate, 9.139 au domiciliul în mediul rural. Dintre acestea, au fost depistate pozitiv 132 cu virus hepatitic B și 77 cu virusul hepatitic C. 

Din mediul urban au fost testate 5.805 persoane, dintre care au fost depistate 81 având infecția cu virus hepatitic B și 36 cu virus hepatitic C, prevalența în mediul urban fiind de 2,02 %, în timp ce în mediul rural este de 2,30%. 

Prevalență: femei versus bărbați 

Raportat la populația testată se observă că, în rândul femeilor, prevalența generală este de 2,18% (213 persoane depistate pozitiv), cu diferențe semnificative în ceea ce privește rata de prevalență cu virusul hepatitic B, respectiv 1,38%, (135 de persoane depistate pozitiv) față de 0,78% (76 persoane depistate pozitiv) în cazul infecției cu virus hepatitic C.

În ceea ce privește bărbații, raportat la numărul celor 5.172 testați, nu se observă diferențe prea mari în ceea ce privește datele de prevalență nici la infecția cu virusul hepatitic B, nici pentru virusul hepatitic C, Teleorman fiind unul dintre puținele județe cu date apropiate la femei și bărbați. Astfel au fost descoperiți cu virusul hepatitic B 78 de bărbați (1,51% prevalență) și 36 cu virusul hepatitic C (0, 70% prevalența). 

Categorii de vârstă 

În ceea ce privește categoriile de vârstă, se observă o prevalență generală destul de ridicată la persoanele tinere și cele mai în vârstă, 1,88% la segmentul de vârstă 25-54 de ani și 2,56% la cei peste 54 de ani. În cazul persoanelor din categoria de vârstă +54 de ani, prevalența este de 1,47% în cazul hepatitei C, având 120 de persoane depistate pozitiv, respectiv de 1,07% pentru infecția cu virus hepatitic B (87 de persoane depistate).

O veste bună este prevalența scăzută, de 0,34%, la ambele infecții virale în cazul categoriei de vârstă 18-25 de ani, însă numărul persoanelor testate este mai mic în raport cu celelalte categorii.

Primul Registru Național de Hepatite

Campania de testare din județul Teleroman a fost lansată în luna septembrie 2022 și s-a încheiat la finalul lunii aprilie 2023, derulându-se prin intermediul celor 26 de cabinete de medicină de familie afiliate, cu sprijinul autorităților publice locale și al Asociației Române Anti-Sida (ARAS), partenerul Institutului Clinic Fundeni în implementarea acestui proiect. 

Toate datele obținute în cadrul programului de testare sunt introduse în primul Registru Național de Hepatite (Sistemul Electronic de Evidență a Screening-ului), care are deja în evidență peste 220.000 de persoane, în urma derulării proiectelor LIVE(RO)2-SUD și LIVE(RO)2-EST. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe