Newsflash
ACTUALITATE Știri

Pneumonia și vaccinul pneumoccocic, prea puţin popularizate

de Florentina Ionescu - oct. 26 2023
Pneumonia și vaccinul pneumoccocic, prea puţin popularizate

Pneumonia și vaccinul pneumococic nu sunt suficient aduse în discuţiile cu pacienţii, arată un studiu realizat recent.

Un studiu realizat de Fundația Baylor Marea Neagră scoate la iveală că pneumonia și vaccinul pneumococic nu sunt suficient aduse în discuțiile cu pacienții în sistemul medical. 

Studiul a vizat evaluarea convingerilor legate de starea de sănătate în relație cu vaccinarea pneumococică în rândul pacienților care trăiesc cu HIV și hepatită virală în Constanța, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

„Ceea ce ne-a atras atenția este faptul că 90% dintre pacienți au declarat ca nu au văzut vreun poster, reclamă sau informație scrisă sau media despre pnenumonia pneumococică sau despre vaccinarea pneumococică”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul fundației. 

Rezultatele studiului privind convingerile legate de sănătate în relație cu vaccinarea pneumococică în rândul pacienților care trăiesc cu HIV și hepatită virală în Constanța au fost prezentate la Conferința EACS 2023 (European AIDS Clinical Society). Evenimentul s-a desfășurat la Varșovia în perioada 18-23 octombrie a.c. 

Vaccinul pneumococic (PV) face parte din schema de vaccinare a adulților din România începând cu luna decembrie 2023. Studiul privind convingerile legate de sănătate în relație cu vaccinarea pneumococică s-a adresat persoanelor care trăiesc cu HIV și hepatite virale din Constanța și care se află în îngrijirea Centrului de Excelență Clinică al fundației. 

Vulnerabilitatea în fața infecțiilor pneumococice 

Persoanele care trăiesc cu HIV și care au beneficiat de serviciile de consiliere mai mult timp înțeleg mai bine vulnerabilitatea lor suplimentară la infecțiile pneumococice. Pornind de la această constatare, autorii studiului au urmărit să identifice cele mai importante aspecte care pot fi incluse în sesiunile de personalizate de consiliere. 

Demersul fundației evidențiază în același timp și o problema sistemică mai largă: pacienților trebuie să li se atragă mai mult atenția cu privire la aceste riscuri de către profesioniștii din sănătate, prin campanii care să se desfășoare pe mai multe canale și care să folosească surse credibile. 

„Deoarece acest vaccin este recomandat în special persoanelor care trăiesc cu boli cronice și peste 60 de ani, scopul a fost acela de a evalua gradul de conștientizare a oportunității de vaccinare pneumococică în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV (PLWHA) și hepatită virală (PLWHEP). Cum eforturile noastre se concentrează să prevină afecțiuni asociate infecțiilor cronice, cum sunt cele pulmonare, dermatologice, stomatologice și de sănătate mintală, datele obținute ne permit calibrarea eficientă a mesajelor primite de beneficiari în cadrul sesiunilor de consiliere medicală sau psihosocială”, a explicat Ana-Maria Schweitzer. 

La studiu au participat 813 persoane care trăiesc cu HIV/hepatite virale și care beneficiază de serviciile Centrului de Excelență. Aproximativ 90% dintre participanți primesc serviciile de îngrijire oferite de Baylor de peste un an. 

„Peste jumătate dintre respondenți, fie persoane care trăiesc cu HIV, fie cu hepatite virale, nu auziseră niciodată înainte de vaccinul pneumococic. Procente semnificative de pacienți din ambele grupuri, respectiv 29,88% PLWHA și 15,56% PLWHEP, au raportat că au suferit anterior de pneumonie”, a arătat Mihaela Bogdan, director de proiecte la Fundația Baylor Marea Neagră. 

Datele au fost colectate atât prin intermediul unui chestionar aplicat în cadrul sesiunilor de consiliere faţă în faţă, cât și online. Chestionarul a fost elaborat pornind de la modelul credințelor despre sănătate (Rosenstock, 1990). 

Acest model arată că pacienții vor lua în considerare administrarea vaccinului pneumococic dacă se percep pe sine ca fiind expuși riscului, dacă cred că boala este severă sau că beneficiile depășesc costurile și consideră că sunt capabili să parcurgă pașii necesari pentru a se vaccina. 

„Analiza datelor ne indică faptul că persoanele care trăiesc cu HIV se consideră semnificativ mai vulnerabile la pneumonie. Rezultatele studiului arată că cel mai frecvent factor de risc identificat de persoanele din ambele grupe de pacienți, atât persoane care trăiesc cu HIV, cât și cele care trăiesc cu hepatite virale, a fost fumatul (55,75%)”, a mai spus Ana-Maria Schweitzer. 

Studiul Assessment of Pneumococcal Vaccination Health Beliefs Among Patients living with HIV and Viral Hepatitis in Constanta, Romania a fost realizat de Ana-Maria Schweitzer, Mihaela Bogdan, Florentina Stoian, Elena Costi, Elena Melinte-Rizea, Alexandra Androne, Iuliana Costas, Valentina Borcan, Iuliana Ciocea. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe