Newsflash
ACTUALITATE Știri

Testări gratuite pentru hepatitele B și C și virusul HIV, în universitățile din București

de Florentina Ionescu - oct. 30 2023
Testări gratuite pentru hepatitele B și C și virusul HIV, în universitățile din București

Studenții de la patru universități din București se pot testa gratuit pentru hepatita B, hepatita C și virusul HIV.

În total, 2.000 de studenți de la patru universități din București se pot testa gratuit cu teste rapide pentru hepatita B, hepatita C și virusul HIV până la finalul anului, în cadrul campaniei „Simply Test”. 

Campania este organizată de Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA în parteneriat cu Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Cele patru instituții de învățământ sunt: Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea din București, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară și Universitatea Politehnică. 

Principalele obiective ale campaniei sunt depistarea din timp a infecțiilor cu virusururile hepatitei B, C și HIV, pentru a facilita accesul rapid la tratament și a limita transmiterea, precum și creșterea gradului de conștientizare în rândul studenților. 

Campania se desfășoară cu sprijinul nemijlocit al personalului medical din cabinetele medicale universitare din Rețeaua de Medicină Școlară ASSMB, care funcționează în cadrul universităților menționate.

„Infecțiile cu virusurile hepatitei B, hepatitei C și HIV produc boli cronice care, nedepistate și netratate la timp pot duce la răspândirea acestor infecții celor dragi, la boli cronice, la suferințe și chiar deces. Ce ne dorim de la acest proiect este să transmită studenților informații corecte, la zi, care să-i facă să înțeleagă cât de mare este riscul infectării cu aceste virusuri. Faptul că reușim să facem și screening în vederea depistării precoce a unor potențiale infecții este mai mult decât binevenit”, spune dr. Sorin Petrea, președintele Societății de Boli Infecțioase și HIV/SIDA. 

„Mă bucură faptul că împreună am reușit să punem la punct această amplă și totodată extrem de importantă campanie de educație pentru sănătatea studenților din București. Educarea publicului cu privire la importanța testării și promovarea accesului la teste sunt măsuri esențiale pentru reducerea incidenței acestor infecții. ASSMB asigură personalul medico-sanitar necesar pentru această activitate care are loc în cadrul cabinetelor medicale universitare”, a declarat Oana Sivache, director general al ASSMB.

Acces la testare 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca fiecare persoană care poate fi expusă riscului de infectare cu HIV să aibă acces la testare, iar persoanelor diagnosticate cu HIV trebuie să le fie facilitat accesul la tratament antiretroviral cât mai curând posibil după diagnostic.

Datele arată că 296 de milioane de oameni trăiau cu infecție cronică cu hepatită B în anul 2019 în lume, iar în fiecare an apar 1,5 milioane de noi cazuri de infectare, estimează OMS. 

La nivel global, se estimează că 58 de milioane de oameni au hepatită C, dintre care 3,2 milioane sunt copii și adolescenți. 1,5 milioane de noi cazuri de infectare apar anual. 

Reamintim că „Simply Test” este organizată de Asociaţia „Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA”, în parteneriat cu ASSMB, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea din București, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București cu sprijinul Gilead Sciences România și Mediclim. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe