Newsflash
Interviuri

Un nou instrument pentru medicii de familie din România

de Florentina Ionescu - ian. 17 2020
Un nou instrument pentru medicii de familie din România

Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov (AMF-B) va lansa anul acesta un atlas de educație medicală ce are ca punct central medicina de familie.

Sandra Alexiu Facebook (2)Dr. Sandra Alexiu, președinta AMF-B, ne-a oferit mai multe detalii despre acest proiect ce va fi disponibil cel mai probabil începând cu luna martie, iar lansarea oficială va avea loc la ediția a 16-a a Conferinței de Medicina Familiei, în perioada 26-29 martie 2020, la București.

Atlasul este menit să faciliteze comunicarea medic-pacient pe teme legate de anumite patologii întâlnite frecvent în practica medicală. El se adresează medicilor de familie din toată țara, după cum a amintit dr. Sandra Alexiu, și „va crea o legătură directă cu pacienții”, având totodată și o componentă electronică (se poate scrie pe atlas cu un marker special, care se șterge cu ușurință). Aceasta amintește și că ghidul va fi expediat fiecărui medic de familie din țară, nu numai celor din București și Ilfov.

În cuvântul înainte al „Atlasului de educație medicală a pacienților”, dr. Sandra Alexiu subliniază că imaginile sugestive și textele cu noțiuni elementare de educație medicală pot să îi sprijine pe pacienți în luarea unor decizii informate, dar și pe medicii de familie în personalizarea planurilor de îngrijire. Atlasul facilitează înțelegerea mecanismului prin care se produc principalele afecțiuni întâlnite în cabinetele medicilor de familie, cât și înțelegerea mijloacelor de prevenire și tratament pentru bolile și complicațiile posibile.

sistemul digestiv 3

Instrumentul pentru medicul de familie are mai multe capitole, iar fiecare afecțiune abordată are câte două file-pereche: pe una dintre fețele filei se află doar ilustrații și aceasta este cea pe care o vede pacientul în cabinet; pe cealaltă față a filei – cea destinată medicului – se găsesc atât imaginile sugestive, cât și un text cu informații-cheie pe care medicul trebuie să i le comunice pacientului.

Atlasul se poziționează, de exemplu, pe biroul medicului, astfel încât partea cu imagini și ilustrații să fie orientată către pacient, iar partea cu informații, către specialist. Pentru că ghidul este prevăzut cu o cariocă lavabilă, medicul poate face numeroase însemnări, poate încercui anumite zone pentru a-i explica mai ușor pacientului noțiunile, într-un limbaj cât mai simplu, iar aceste semne pot fi șterse ulterior de pe fila respectivă.

sistemul digestiv modif

Cum a luat naștere ideea unui astfel de atlas?

Am văzut o reclamă pe Facebook cu privire la un astfel de atlas și am contactat echipa din Scoția care se ocupa de acest lucru. Am trimis un e-mail și am aflat cu surprindere că în această echipă există și un român, care este din Timișoara. Imediat am luat legătura cu el și ne-am gândit să facem un proiect care să fie strict pentru medicii din familie. Până în acest moment, echipa respectivă a creat doar atlase sponsorizate de firme farmaceutice, astfel că este o premieră și pentru membrii ei să lucreze cu o asociație profesională.

Cui se adresează acesta?

Firma care se ocupă de gestionarea acestui atlas s-a gândit să contracteze mai multe posibilități de finanțare, astfel încât să putem să ne adresăm în cele din urmă, când îl vom termina, tuturor medicilor de familie, cu distribuție om la om. Proiectul nostru se adresează medicilor de familie care lucrează în contract cu Casa de Asigurări din toată țara, de aceea ne-am gândit că ar trebui să aibă anvergură națională.

Comunicarea medic-pacient

În ce stadiu vă aflați cu acest proiect?

Momentan am stabilit echipa care se ocupă de proiect, textele sunt aproape definitivate. Ele trebuie revizuite și coordonate cu fotografiile din album. Sunt terminate doar trei capitole și pe acestea le-am pus în acest exemplar care s-a distribuit la conferința „Zilele medicale dr. Mircia Iorga” care a avut loc la București, la sfârșitul lunii decembrie 2019. Forma lui finală va fi diferită, va avea o calitate mult mai bună a tiparului și va fi pe o hârtie care permite utilizarea de mai multe ori a unui marker. De ce? Pentru că acest atlas are rolul unui instrument de comunicare directă între medicul de familie și pacientul lui. Practic, este ca o tablă pe care medicul explică pacientului exact care sunt problemele, într-un limbaj prietenos și pe baza unui instrument vizual – vorbim de imagini – pe care se poate creiona exact ca pe un flipchart. Aceste lucruri pot fi șterse și instrumentul poate fi folosit la alt pacient.

sistemul digestiv 2 modif

Ce informații vor fi incluse în atlas?

Se vor regăsi informații de educație medicală, personalizate pentru fiecare pacient în parte, pe baza unor capitole structurate pe principalele boli pe care le întâlnește medicul de familie în cabinet. În plus, pe lângă acestea, există evident și un capitol despre prevenție, una dintre funcțiile importante ale medicului de familie.

O relație specială

Care este mesajul pe care îl transmiteți medicilor de familie?

Aș dori să rețină faptul că este un ajutor, nu o povară, că nu este ceva ce vor trebui să facă obligatoriu, nu este ceva care le va fi impus de cineva. Este doar un atlas menit să îi ajute în relația lor specială cu pacientul. Noi credem că, față de alte specialități, medicina de familie este definită de un tip special de comunicare între medic și pacient. Medicii își cunosc pacienții de mult timp – poate chiar familii întregi de pacienți –, cu bune și cu rele. Este o relație ceva mai intimă și, sigur, asta înseamnă o comunicare mult mai bună.

Cu un pacient poți să discuți nu neapărat lucruri legate de boala lui, ci și de riscurile pe care le va avea, chiar dacă el în acest moment este sănătos – pentru că îi cunoști familia. Cu un pacient poți să vorbești, de exemplu, despre beneficiile vaccinării când faci un examen de bilanț unui copil care este perfect sănătos și te pregătești să îl vaccinezi. Ce mesaj am eu pentru colegi este că sper că acest lucru îi va ajuta în comunicarea cu pacientul și va strânge relația între medic și pacient acolo unde ea încă nu este suficient de bine închegată și că îmi doresc foarte mult ca acest atlas să ajungă la toți. De aceea, pentru noi este important ca datele lor de contact să fie disponibile transparent pe site-urile caselor județene de asigurări de sănătate, pentru că noi vom folosi cel mai probabil aceste date. E esențial ca aceste adrese să fie corecte, ca să ajungă personal la fiecare dintre colegii mei.

Ce ne puteți spune despre aplicația care vine la pachet cu acest ghid?

Atlasul este însoțit, conform înțelegerii inițiale, și de o aplicație care poate fi instalată pe tabletă sau telefon, care permite personalizarea. De ce? Pentru că unui pacient îi explic ceva și în acel moment pot înregistra vocea mea, ca medic. Îi semnalez toate aceste lucruri vizual, pe pozele pe care îi explic fenomenul care se asociază bolii lui, de exemplu, și îi expediez lui ca să rămână cu această înregistrare și să o aprofundeze acasă.

Ce mesaj transmiteți medicilor de familie?

Medicii trebuie să ne urmărească, vom comunica pe toate căile posibile pe care le are la îndemână AMF-B: vom posta pe site, pe pagina de Facebook și vom face o conferință de presă la lansarea atlasului, pe care o preconizăm în jurul conferinței noastre din martie (n.red. – Conferința de Medicina Familiei), tocmai pentru că acest proiect are anvergură.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe