Newsflash
Internaționale

Siropuri de tuse din India - de evitat, avertizează OMS

de Dorina Novac - ian. 13 2023
Siropuri de tuse din India - de evitat, avertizează OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat împotriva utilizării a două siropuri indiene pentru tuse, considerate responsabile pentru moartea a cel puţin 20 de copii în Uzbekistan.

Siropurile, fabricate de compania indiană Marion Biotech, sunt de calitate inferioară, iar compania nu a oferit nicio garanţie de „siguranţă şi calitate”, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

sirop tuse

Alerta, emisă miercuri, vine după ce luna trecută autorităţile uzbece au deplâns moartea a cel puţin 20 de copii care au consumat siropul numit Doc-1 Max produs de compania indiană, scrie Agerpres.

Citește și: Cinci milioane de copii au murit înainte de a împlini vârsta de 5 ani, în 2021

Ministerul indian al Sănătăţii a suspendat producţia companiei, iar Uzbekistanul a interzis importul şi vânzarea de Doc-1 Max.

Potrivit avertismentului OMS, analiza probelor de sirop de către laboratoarele de control al calităţii din Uzbekistan a revelat cantităţi inacceptabile de dietilenglicol şi/sau etilenglicol ca şi contaminanţi.

Organizația a subliniat că dietilenglicol şi etilenglicolul sunt toxice pentru oameni şi, dacă sunt ingerate, pot fi fatale.

„Aceste două produse (siropuri) pot avea autorizaţii de comercializare în alte ţări din regiune. De asemenea, este posibil ca acestea să fi fost distribuite, prin intermediul pieţelor informale, în alte ţări sau regiuni”, a avertizat OMS.

Potrivit OMS, siropurile sunt periculoase, iar consumul lor, în special de către copii, poate duce la afecţiuni grave sau chiar la deces.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe