Newsflash

Reuniunea Comitetului Regional al OMS Europa

Reuniunea Comitetului Regional al OMS Europa

Comitetul Regional al OMS pentru Europa a adoptat o rezoluţie în sprijinul unui cadru de acţiune privind forţa de muncă în sănătate și îngrijire în Regiunea Europeană a OMS pentru perioada 2023-2030.

Reprezentanţi din 53 de ţări s-au reunit la cea de-a 73-a sesiune a Comitetului Regional al OMS pentru Europa de la Astana, Kazahstan. Cu această ocazie, au adoptat o rezoluţie în sprijinul unui cadru de acţiune privind forţa de muncă în sănătate și îngrijire în Regiunea Europeană a OMS pentru perioada 2023-2030.

Cadrul propus vine într-un moment critic. Unul în care toate ţările din regiune se luptă cu retenţia și recrutarea unui număr suficient de lucrători din domeniul sănătăţii și îngrijirilor care deţin combinaţia potrivită de competenţe pentru a satisface nevoile în creștere și în schimbare ale pacienţilor. Rezoluţia reprezintă o fundaţie care va ajuta la remedierea acestei crize a forţei de muncă din domeniul sănătăţii.

„Aceasta este o zi importantă pentru milioanele de lucrători din domeniul sănătăţii și din cel al îngrijirii, care trăiesc în regiunea noastră, prin adoptarea unanimă a acestei rezoluţii”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, dr. Hans Henri P. Kluge. „Acest angajament politic la nivel înalt arată că ţările sunt gata să pună în aplicare măsuri concrete care vor aborda criza forţei de muncă din domeniul sănătăţii și vor construi locuri de muncă în care lucrătorii din domeniul sănătăţii sunt apreciaţi, respectaţi și protejaţi.”

Acţiuni-cheie

Noul cadru stabilește cinci acţiuni-cheie pe care ţările le pot întreprinde pentru a-și proteja și sprijini lucrătorii din sănătate și îngrijire. Astfel, acesta include acţiuni de politică pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale lucrătorilor din domeniul sănătăţii și din cel al îngrijirilor. Include, de asemenea, reducerea sarci­nilor de muncă grele și a orelor de lucru excesive, modernizarea educaţiei și formării în domeniul sănătăţii.

 Adaugă la acestea și construirea competenţelor digitale în domeniul sănătăţii pentru a crea o forţă de muncă adecvată pentru nevoile și cerinţele prezente și viitoare ale serviciilor de sănătate. Rezoluţia include puncte importante despre reconfigurarea inovatoare a serviciilor de sănătate, utilizarea tehnologiilor digitale de sănătate și redefinirea echipelor și a mixului de competenţe, astfel încât acţiunile pe care le efectuează să adauge valoare.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe