Newsflash
Internaționale

EMA: Rapelul cu AstraZeneca, contraindicat persoanelor cu tulburări de coagulare

de Dorina Novac - mai 24 2021
EMA: Rapelul cu AstraZeneca, contraindicat persoanelor cu tulburări de coagulare

Agenția Europeană a Medicamentului a emis recomandări actualizate privind apariția cheagurilor de sânge, însoțite de un număr scăzut de trombocite, care pot apărea în urma vaccinării cu AstraZeneca.

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (CHMP) recomandă profesioniștilor din domeniul sănătății:

  • Să nu administreze vaccinul AstraZeneca niciunui pacient care a avut cheaguri sanguine însoțite de un număr scăzut de trombocite (sindrom de tromboză cu trombocitopenie - STT) în urma vaccinării.
  • Să fie atenți la simptomele de apariție a coagulopatiilor e la orice pacient diagnosticat cu trombocitopenie, în decurs de 3 săptămâni de la vaccinare.
  • Să fie atenți la simptomele de trombocitopenie la orice pacient diagnosticat cu cheaguri sanguine, în decurs de 3 săptămâni de la vaccinare.
  • Să se asigure că pacienții care prezintă în urma vaccinări tulburări de coagulare, însoțite de un număr scăzut de trombocite, primesc îngrijire de specialitate.

    vaccinul AstraZeneca

„Deși posibilitatea apariției de cheaguri sanguine, însoțite de un număr scăzut de trombocite (trombocitopenie), este foarte scăzută, EMA recomandă în continuare pacienților să fie atenți la simptomele tromboembolismului și trombocitopeniei, astfel încât să poată primi imediat asistență medicală urgentă, dacă este cazul”, se arată într-un comunicat al ANMDMR.

Potrivit sursei citate, ca pentru toate vaccinurile, EMA și autoritățile naționale vor continua să monitorizeze siguranța acestui vaccin și vor actualiza recomandările atunci când este necesar, pentru a proteja sănătatea publică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe